Izgalmas őszi időszaknak néz elébe a Pinceszínház: Jordán Tamás önálló Ady Endre-esttel készül, végre bemutatásra kerül a Maggi és Lillemor – Mamu alatt izzik a parázs Bezerédi Zoltán és Mertz Tibor szereplésével, az Ágens Társulat két produkcióval is jelentkezik, októberben pedig útjára indítanak egy beszélgetéssorozatot Trezor címmel.

Új önálló esttel, Ady Endre költészetéből merítve áll a közönség elé Jordán Tamás a Pinceszínházban: a Levelek Adytól című előadás premierjét szeptember 19-én tartják. „Eldöntöttem, hogy amikor már nem vagyok igazgató, csinálok egy önálló estet. Olyan anyagot szerettem volna, amivel el tudom mesélni, milyen világban élünk. Nem kellett sokáig kutatnom, hiszen ott van Ady, akinek megdöbbentően aktuálisak az írásai több mint száz év elteltével is.” – nyilatkozta nemrég Jordán Tamás egy interjúban. Ady Endre, amit a publikációiban megfogalmaz az kortalan vagy mondjuk úgy, hogy ma is érvényes. Az előadásban felelevenednek Ady korának kérdései, problémái, és a néző döbbenten konstatálja, hogy ez ugyanúgy aktuális ma is. Természetesen az estben helyet kapnak versek és humorból sem lesz hiány, ráadásul különös izgalmat ad az a dramaturgiai fogás, hogy Jordán Tamás levelezni mer Ady Endrével és így bontakozik ki kettejük korlátokat nem ismerő, sajátos kapcsolata. Az előadás szeptemberben és októberben két-két alkalommal lesz látható.

Az ország legvidámabb fesztiváljának versenyprogramjába kapott meghívást a Maggi és Lillemor – Mamu alatt izzik a parázs című előadás: Nyíregyházán, a VIDOR Fesztiválon szeptember legelején játszotta a Pinceszínház vadonatúj komédiáját Bezerédi Zoltán és Mertz Tibor szereplésével, Réthly Attila rendezésében. A produkció még az előző évadban született meg, ám eddig közönség előtt nem tudták játszani a járványhelyzet miatti bezárások okán. A teátrum közkívánatra vette elő a legmeghatóbb és legmulatságosabb komédiát, amit két nyolcvanéves norvég néniről valaha írtak. Maggi, az idősotthon alfanősténye új szobatársat kap: Lillemor régi vágású úrihölgy, mindenben Maggi ellentéte. Kitör a háború. Határviszály. Öldöklő kézitusa. Félsikerrel kecsegtető sütőcsempészet. Életveszélyes krumplifőzés. És a fegyverletétel előtt feltűnik még Georg, Lillemor örök szerelme, aki most Magginak udvarol.

Mertz Tibor és Bezerédi Zoltán a Maggi és Lillemor című előadásban (fotó: Pinceszínház)

A rendkívül egyedi, szuggesztív Ágens két produkcióval is bemutatkozik a színházban. A Kurtizánképző című párkapcsolati stand up comedy egyszerre provokatív és ironikus. Akik már látták, állítják, hogy a két nem közötti megértés és elfogadás útját indítja el. Valami megváltozik előadás után, ha más nem is, a kommunikáció mikéntje bizonyosan. Megnyílik egy olyan érzékelési tartomány, amely addig zárva maradt. A világon egyedülálló, több mint 875 előadást megért, „Kurtizánképzés – szerelmi okosítás hölgyeknek és érdeklődő uraknak” kultúrtörténeti szakirányú végzettséget ad: Kurtizándiplomát. Az Alaptanterv része az érzékiség kultúrtörténeti feldolgozása, a férfi gondolkodás mibenlétének a vizsgálata és irányai, a jó kurtizán feladatai, de azt is megtudhatjuk, hány éves a férfi. Október 11-én kerül bemutatásra a Pinceszínházzal közös produkció, a Tragédia: az Ember, amely Madách Imre Az ember tragédiája művének újragondolt verziója, elsősorban diákoknak és fiatal lelkű felnőtteknek, valamint azoknak, akikben valaha is felmerült, hogy mi a létezés értelme. A mű lehetőséget ad a legmagasabb szintű emberi humánum és a legfőbb humánetikai kérdések vizsgálatára. Az alkotók játékkal, humorral, közvetlenséggel, interakcióval, a fiatal generáció kommunikációs eszközeivel igyekeznek közel hívni a nézőket a szöveghez, a történetek lényegéhez. Ádámot Orlik István, Évát Vucsics Virág, Lucifert Ágens és Ferenc Gábor, az Angyalt Sárközi György alakítja majd.

Október 25-én pedig új, havi rendszerességgel jelentkező beszélgetéssorozatot indítanak útjára Trezor címmel, Szarka János elsőként Alföldi Róbertet látja vendégül. Az új bemutatók mellett újból látható lesz a Bányavirág, a Meghallgatás, a Még egyszer, veled, ugyanitt, valamint a Vacsora négyesben.

Kiemelt kép: Jordán Tamás (fotó: Pinceszínház)