Új bemutatóval, dalestekkel, szimfonikus koncertekkel, koncertszerű előadásokkal és régi, közönségkedvenc operákkal és balett produkcióval várja a Magyar Állami Operaház nézőit az év első havában. 

Az Újévet idén is Beethoven IX. szimfóniájával köszöntette a Magyar Állami Operaház. Január 8-án a 251 éve született zeneszerző egyetlen operáját, a Fideliót tűzik műsorra, félszcenírozott formában. A produkcióban Rálik Szilvia, Cser Krisztián, Kelemen Zoltán, Sáfár Orsolya, Ninh Duc Hoang Long, Kiss-B. Atilla, Gábor Géza, Kováts Kolos és Pavel Černoch énekel majd, Stefan Soltész vezényletével.

Január közepén, egészen pontosan 14-én majdnem kereken 114 év után tér lesz újra látható az Opera produkciójában Gaetano Donizetti vígoperája. Az ezred lányát Polgár Csaba állítja színpadra, a francia nyelvű opera prózai részeit pedig Kovács András Péter dolgozta át. A főszerepeket Boncsér Gergely és Szemere Zita alakítja, mellettük Schöck Atala, Farkasréti Mária, Palerdi András, Bakonyi Marcell, Pataki Bence, Dobák Attila, Szvétek László, Biri Gergely, Szalontay Tünde és Alberti Zsófia lesz látható. Az előadás – amely januárban öt alkalommal kerül bemutatásra – karmestere Fabrizio Maria Carminati.

Boncsér Gergely és Szemere Zita Az ezred lánya próbáján (Fotó: Rákossy Péter)

Január 15-én Ma éjjel táncolnék – Dalok a lányszobámból címmel Rost Andrea a Hot Jazz Banddel közösen fiatalsága meghatározó slágereit idézi fel Gershwintől Fényes Szabolcsig, Karády Katalintól Marylin Monroe-n át Marlene Dietrichig az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében. Január 29-én az operaházi Dalszínházi utcai estek folytatásaként az operaénekesek új sorozatban mutatják be műsorukat. A Barangolás a romantika világában című esten Németh Juditot láthatjuk majd a Hevesi Sándor háziszínpadon, őt Doman Katalin kíséri zongorán, a házigazda Keszei Bori. A műsor rendezője Toronykőy Attila, az előadás egy héten át elérhető lesz az Opera Facebook-oldalán is.

A magyar kultúra napja alkalmából január 22-én az Opera egész napos programsorozattal készül: az Eiffel Műhelyház Bánffy termében 10 órától magyar nép- és műdalok maratonja indul, amit 18:23-kor az Erkel-féle Himnusz zár. A műsort online is közvetítik majd. A Hevesi teremben 11 órától a Katáng ad mesekoncertet, 16 órától pedig a részben az Opera művészeit tömörítő Poézis együttes jelentkezik zenés magyar versfeldolgozásaival. Másnap, 23-án Dalárnapot tartanak: Erkel Ferenc az Opera első és örökös főzeneigazgatója tíz éven át volt a Nemzeti Dalár Egylet országos karnagya. A nevét viselő színházban immár hetedik éve amatőr kórustalálkozón mutatkozhatnak be az ország énekkarai. Az esemény hagyományosan késő délután az Opera Énekkara és az amatőr kórusok közös éneklése zárja, aminek műsorán ez alkalommal Az ezred lányának egy részlete szerepel.

Jelenet A denevér című előadásból (Fotó: Magyar Állami Operaház)

Emellett továbbra is látható lesz néhány korábbi siker produkció, úgy, mint a karácsonyi időszak elmaradhatatlan balettelőadása, A diótörő vagy ifj. Johann Strauss nagyoperettje, A denevér. Az Eiffel Műhelyházban pedig a Tennessee Williams azonos című drámájából Venekei Marianna és Dés László által készített táncelőadás, A vágy villamosa, a legnépszerűbb amerikai kortárs opera, a Ments meg, Uram!, vagy a shakespeare-i alapanyagból született és a kamaraopera határait feszegető, idehaza ritkán hallott mű, a Zeneakadémiával koprodukcióban létrejött Szentivánéji álom is a januári repertoár részét képezi. Végezetül: a hónap végén Puccini Manon Lescaut operáját tekinthetjük meg Erkel Színház nagyszínpadán.

Kiemelt kép: Jelenet A vágy villamosa című előadásból (Fotó: Magyar Állami Operaház)