A Kultkikötő legénysége idén is mindent megtett azért, hogy emlékezetes produkciókat és maradandó pillanatokat csempésszen a nyári estékbe: augusztus 28-ig várja nézőit a Balaton leghosszabb összművészeti fesztiválja, remek előadásokkal.  

Beregszász Földváron

Augusztus 19-én, pénteken, minden idők legjobb betegségmemoárját, Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül című alkotását láthatja a közönség Balatonföldváron, Scherer Péter tolmácsolásában. Az erős zenei hatásokra és a színészi játék személyességére építő előadásban a „nagy diagnózis” után folyik a szívszorító nyomozás, a Karinthy Frigyestől megszokott szórakoztató formában.

Egy héttel később, augusztus 26-án Földes László Hobo várja a nézőket Tudod, hogy nincs bocsánat című József Attila-estjével a Kulipintyó Villa árnyas kertjében. Az Új Színházban tartott bemutató óta az előadóművész már több mint 450 alkalommal tolmácsolta az egyik legnagyobb magyar költő örökérvényű gondolatait. Másnap pedig Csehov három egyfelvonásos komédiáját láthatják az érdeklődők ugyanitt, Vidnyánszky Attila rendezésében és a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház felejthetetlen előadásában.

Trill Zsolt és Szűcs Nelli az Egyfelvonásosok című előadásban (Fotó: Kőmives András)

Szárszón hamisítatlan rock and roll

Sokszínű zenei programot kínál a balatonszárszói Csukás Színház a nyár utolsó heteiben: augusztus 19-én, pénteken az Ivan & The Parazol zenekar gondoskodik a fergeteges hangulatról és a valódi rock and roll életérzésről, szombaton ingyenes musical és operett gála várja az közönséget. A hónap utolsó hetében pedig a fiataloké lesz a főszerep: az István, a király iskolába megy című ingyenesen megtekinthető produkcióban – melynek támogatói jegybevételét a Kultkikötő jótékony célokra ajánlja fel – a legifjabb generáció viszi színpadra a szívünknek oly kedves, közel 40 éves rockoperát.

Művészet és szerelem Bogláron

Augusztus 27-én a csodás színésznő, Pokorny Lia érkezik a balatonboglári Kultkikötőbe LIAison című zenés stand up estjével, mely a szerelem girbegurba útjairól mesél, rengeteg humorral fűszerezve. Az előadás mindenkinek emlékezetes pillanatokat ígér, aki legalább egyszer, legalább egy kicsit volt már az életben szerelmes.

Szeptember közepéig az érdeklődők két különösen izgalmas kortárs festőművész, Várhelyi Tímea és Szüts Miklós kiállítását is megtekinthetik a festői környezetű boglári Vörös és Kék kápolnában. Várhelyi Tímea álomszerű, meditatív képeinek legfőbb témája a tér és a térbe állított tárgy, Szüts Miklós pedig egy tradicionális műfaj, a tájképfestészet egészen különleges művelője. 

Pokorny Lia a LIAison című előadásban (Fotó: Horváth Judit)

Egy különös pad Alsóörsön

Karafiáth Orsolya díjnyertes komédiája, a remek zenékkel tarkított Macskadémon érkezik az alsóörsi AMFI-ban található Kultkikötő Amfiteátrumba augusztus 19-én, pénteken. A Szentendrei Teátrum, a Pinceszínház és a Gergye Krisztián Társulata közös produkciója egy négylakásos társasház lakóinak történetén keresztül mesél elmagányosodásról, szerelemről és az emberi kapcsolatok fontosságáról. A nyár utolsó szombatján pedig olyan ikonikus színészek lépnek színpadra a Balaton északi partján, mint Egri Márta, Benedek Miklós és Gálvölgyi János, akik három idős ember barátságának nem mindennapi történetét mesélik el a Hárman a padon című előadásban.

Jelenet a Hárman a Padon című előadásból (Fotó: Orlai Produkciós Iroda)

Fenyvesen egy csipet Ázsia, Badacsonyban blues

Augusztus 18-án, csütörtökön a legendás Török Ádám és a Mini együttes csempész rock és blues dallamokat a balatoni éjszakába a badacsonytomaji frissTeraszon. Egy nappal később pedig a humoré lesz a főszerep: Balatonfenyvesen Badár Sándor várja a nézőket Miért pont Ázsia? című önálló estjével.

Török Ádám és a Mini (Fotó: Kultkikötő)

Bővebb információ a műsorról és a jegyárakról a Kultkikötő oldalán olvasható.

Kiemelt kép: Hobo (Fotó: Talán Csaba)