Szeptember 16. és október 30. között több programmal is várja az érdeklődőket a Marczibányi Téri Művelődési Központ, ahol a színházi előadások mellett koncertekkel, kerekasztal beszélgetésekkel és gyermekprogramokkal is készülnek a szervezők.

Az idei évad első programjaként a Román Sándor Entertainment Fun Fact című előadását láthatja a nagyközönség. A darab főhősei egy életművész, sármos és minden nő szívéhez kulccsal rendelkező jóvágású playboy (aki nem mellesleg főállásban gazdag nőket szabadít meg drága ékköveiktől) és egy mindig kétbalkezes nyomozó, aki a maga ügyefogyott módján mindent megtesz azért, hogy a tolvajt végre elkapja. Szeptember 30-án Dennis Kelly Az Árvák című darabja kerül bemutatásra, melyet Horváth János Antal rendezett, olyan nagyszerű művészek közreműködésével, mint Lovas Rozi, Lengyel Tamás és Molnár Áron. A történet úgy indul, hogy Danny és Helen ünnepi vacsorára készülődnek, amikor belép Helen öccse, Liam, csurom véresen. Dennis Kelly kamaradrámája egy lebilincselő krimi történetén keresztül mesél az előítéletekről, a gyűlöletkeltésről, a társadalmi rétegek szétszakadásáról, a társadalomban pattanásig feszülő félelemről és bizonytalanságról, vagyis arról, ami a legjobban meghatározza a mindennapjainkat. Szereplőinknek nem biztos, hogy van feloldás, de a nézőknek még lehet. Ezt követően a Marmorstein Berta csodálatos élete című előadásban Rák Kati csillogtathatja meg tehetségét.

A programok széles választékából nem hiányozhat a Szindra Társulat Dr. Hertz című zenés előadása sem, amely a szív és lélek erőszakkal való harcáról szól. Október 24-én Oláh Ibolya ad koncertet, aki a Női Posta című koncertszínházi előadásával érkezik a Marczi Térre. Ezt követően a Patti Smith interaktív sétaszínház és performansz várja az érdeklődőket. A séta során a nézők színházi helyzeteken keresztül szembesülnek azzal, hogy mit takar a sztárság fogalma – mit jelentett a 70-es években, és mit jelent ma, kik a sztárok. A csoportot fiatal, de tapasztalt színészek vezetik, akik, miközben egy valódi világsztár sorsának egy-egy pillanatát is megjelenítik, játékba hívják a nézőket is. A programot tinédzserek számára különösen ajánlják. Akit pedig a régi idők érdekelnek azok számára különböző kulturális prograokat kínálnak úgy, mint a Szabó Magda 105, a Pécsi Sándor 100 illetve a Gárdonyi Géza 100 című irodalmi beszélgetések.

A zene iránt érdeklődőket Laiho koncert várja. A titokzatos nevű LAIHO Lajhó Dorka egyszemélyes alkotói projektjeként indult 2018-ban, majd idővel négytagú zenekarrá formálódott. Dorka dalszerző-énekesként saját, személyes történésekből, érzésekből merít inspirációt dalaihoz, melyeket először aprólékos odafigyeléssel rögzít otthon, általában éjszaka, ezzel kialakítva sokszínű, egyedi hangzásvilágát. Dalait nehéz egyetlen műfaji jelzővel körülírni – a hangulatot a befelé forduló, sokszor melankolikus alternatív art pop és indie-folk határozza meg, mely időnként teret enged a jóval vadabb, rockos és néha jazzes kísérletezésnek is. Továbbá fellép még a Myrtill Swinguistique és lesz Ónodi Eszter & The Open Pub koncert is. A legkisebbeknek Kaláka. valamint Alma Együttes koncerttel, a Süsü és barátai című előadással valamint Motolla Játszóházzal kedveskednek.

Kiemelt kép: Jelenet az Árvák című előadásból (Fotó: Kállai-Tóth Anett)