Augusztus 12-15. között az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál különleges programokkal készül a zalai Szentgyörgyváron. A Balaton-közeli településen megvalósuló rendezvény egy igazi összművészeti fesztiválnak ígérkezik irodalmi és színházi programokkal, rengeteg zenével, slam poetryvel, kertmozival és hozzá helyi borokkal, ételekkel, a környező tájat bebarangoló programokkal.

A fesztivál irodalmi színpadán több zalai kötődésű szerző is fontos szerepet kap: a Margófeszt vendége lesz többek között Bödőcs Tibor és Szálinger Balázs, az évtizedek óta itt élő Nádas Péter, Bereményi Géza, de az érdeklődők találkozhatnak Boldizsár Ildikóval, Halász Ritával, Háy Jánossal, Kiss Noémivel, Maros Andrással, Ugron Zsolnával vagy éppen Cserna-Szabó Andrással is. Délutánonként 2021-ben először meghirdetett Mastercard Alkotótárs ösztöndíj döntősei mutatkoznak be, akik egy alkotótábor keretében szintén Zalába költöznek erre a hétre: Sármelléken a Slam Poetry Magyarországgal együttműködésben egész napos workshopokat rendeznek, amiket esténként bemutatnak a fesztiválon.

A négy nap folyamán több izgalmas zenei-irodalmi produkció is várja a közönséget: színpadra lép a Szűcsinger Szűcs Krisztiánnal és Szálinger Balázzsal, valamint Závada Péter és Ratkóczi Huba formációja, a Tranzkaphka, de Simon Márton és Boros Levente közös spoken word projektje is látható lesz, illetve a Mészöly Miklós születésének századik évfordulója alkalmából, Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska szereplésével készült Cserepek, félálomban című előadást is megtekinthetjük. A koncerteket illetően olyan fellépők közül lehet válogatni, mint a VAN Filmzenekar, Lázár tesók, BOEBECK, Egyedi Péter, Papaver, Diabolus in Musica vagy a fesztivál utolsó estjét záró Anima Sound System.

Járó Zsuzsa a 23 percben (Fotó: Takács Attila)

A színházi repertoár részeként augusztus 12-én a Bödőcs Tibor azonos című regényéből készült Meg se kínáltak című produkció lesz látható Keresztes Tamás rendezésében Thuróczy Szabolcs előadásában. Augusztus 13-án a Capa Központ Pillanatképek Robert Capa életéből című zenés felolvasó-színházi estjére várnak mindenki, a világhírű magyar származású fotóriporter szerepében Adorjáni Bálinttal. Az utolsó nap Dennis Kelly: 23 perc című mondrámája mutatkozik be, Járó Zsuzsa megrendítő előadásában.

Kiemelt kép: Thuróczy Szabolcs a Meg se kínáltak című előadásban (fotó forrása: Margófeszt)