Az Óbudai Társaskör az őszi szezont tíz programmal, tízféle estével indítja: kötetbemutatók, koncertek és új kiállítás egyaránt várja a közönséget szeptemberben.

Szeptember 1-jén, a Hét Krajcár Kiadó Estek programján Turbók Attila újságíró, költő könyvét mutatják be: az Elsüllyedt tanú című verseskötet darabjai egy magánéleti válságban beállt csend után születtek, és nyertek más értelmet. Az esten közreműködik Kurucz Ádám előadóművész, Mihály Gyula pánsípon, Szabó Ildikó zongorán és Nagy Ákos pedig gitáron játszik. A következő könyvbemutatóra szeptember 20-án kerül sor: Benke László versválogatás-kötetét Tallián Mariann színművész és Lázár Balázs előadóművész közreműködésével mutatják be. A Ketten a forrásnál, Szerelmeskönyv című könyvében a költő mindig más és más alakban mutatja meg szerelmesét, örökkön változó Éváját. Mindkét eseményen Kaiser László költő, író mond bevezetőt.

Az idén 15. alkalommal megrendezett Ars Sacra Fesztivál két koncertjének is helyt ad a Kiskorona7 koncertterme. A sorozat programjai a hit és szakralitás különleges világába kalauzolják a vendégeket: kultúránk a zsidó-keresztény tanításból és hagyományból táplálkozik, ez az örökség lesz az este legfőbb motívuma. Szeptember 9-én Szikora Borbála fuvolaművészt Tóth Viktor kíséri, a koncerten Bach, Schubert, Chopin és Verdi műveiből adnak válogatást, 11-én délelőtt pedig a Váray család muzsikál, őket hallgathatja és velük játszhat a közönség Bolla Milán interaktív gyermekműsorában.

Szikora Borbála és Tóth Viktor (fotó: Ars Sacra)

Roth Ede sorozata, a Gitármuzsika Óbudán, közkedvelt program a Társaskörben. 15-én Horváth László gitárművész és Baldauf Veronika oboaművész egy egészen egyedi hangulatú estén a klasszikus gitárirodalom szerzőinek kompozícióiból nyújt gazdag merítést. Szeptember 16-án két női előadó kerekít egészen más hangulatot a koncertteremben. Bodrogi Éva énekművész és Marczi Mariann zongoraművész Tiszta kabaré! című estjén az amerikai William Bolcom kabarédalaival megelevenedik a 20-as, 30-as évekbeli New York hangulata, Eric Satie dalai a 20-as évek avantgard Párizsába kalauzolnak, Kurt Weill muzsikája a két világháború közötti német, francia, amerikai kabarék világát idézik, míg a világhírű, magyar származású Joseph Kozma zenéje a háború utáni Montmarte fűszeres, fülledt éjszakáit kelti életre.

A Kulturális Örökség Napjai keretében Korompay Katalin Ybl-díjas építész, urbanista mutatja be az Óbudai Társaskör épületét, amelynek múltja, akárcsak Óbudáé, a római korig nyúlik vissza. Az ingyenes, előzetes regisztrációhoz kötött bejárás és előadás szeptember 18-án, 15 órakor kezdődik.

A Kiskorona7 nagyterme a legendás zenepedagógus, az Óbudai Kamarazenekar alapítójának nevét viseli. A Till Ottó emlékére rendezett est szólistája idén Érdi Tamás zongoraművész lesz szeptember 19-én. A művész a zenekar kíséretével Mozart D-dúr rondóját és A-dúr zongoraversenyét adja elő. A fiatal művészek által életre hívott Kamarakör szeptember 23-i, Új lendület című koncertjén Osztrosits Eszter hegedül, Kurgyis András brácsán, Szilasi Dávid pedig zongorán játszik. Műsorukban különleges és ritkán játszott darabok csendülnek fel Brahms és Schumann tollából – két olyan mestertől, akik nemcsak tisztelték és inspirálták egymást, de szoros barátságban is voltak.

Az Óbudai Társaskör Galériájának új tárlata, Fekete Balázs fenegyerek Irányultság II., című kiállítása szeptember 1-től 24-ig lesz látogatható. Beöthy Balázs szavaival: „a ráismerés öröme gyakori élménye nézőinek, olvasóinak. Mégis mindent a saját képére formál. Ez a kép szándékoltan hányaveti. A hányavetiség fenegyerek attitűdjének egyik titka.” A megnyitó 1-jén este hatkor lesz, és Nagy Attila erre az alkalomra készített filmjének vetítésével veszi kezdetét.

Kiemelt kép: Az Óbudai Társaskör Till Ottó-terme (fotó: fidelio.hu)