Budapesten a Pinceszínház az egyetlen olyan teátrum, amely kerületi önkormányzat (Ferencváros) fenntartása alatt működik, így nem csoda, hogy a nemrég kiírt igazgatói pályázatra 15 jelentkezés érkezett. Bár a szakmai bizottság dr. Komáromi György pályázatát támogatta legnagyobb arányban, a IX. kerületi képviselő-testület 10 igen, 2 nem szavazattal, három tartózkodás mellett Sztarenki Pált nevezte ki a Pinceszínház igazgatói posztjára.

Sztarenki igazgatóként azt szeretné, hogy a Pinceszínház sokszínű programkínálattal szolgálja ki a jövőben a közönséget. A 2021/22-es évad a pandémia miatt már elkészült, de közönség előtt még nem vagy csak kevésszer játszott darabokkal kezdik meg. Ugyanakkor egy ősbemutató is szerepel a tervek között: szeptember 21-én, a magyar dráma napján Jordán Tamás Ady-estje debütál majd.

Sztarenki továbbá szeretne létrehozni egy diákoknak szánt, „tantermi deszka” beavató színházi sorozatot, olyan előadásokkal, amelyek a fiatalok életére reagálnak. Ilyen például a Helené című görög dráma, amit a régi SZFE-n már bemutattak, illetve a Hisztérika című kortárs darab, egy mentális egészségi coming out az Ébredések Alapítvány munkatársainak segítségével. Az Üzemzavar című darabot korábban tizenhárom kamasz közreműködésével, Széplaki Nóra vezetésével mutatták be, ennek a programnak a keretében új csoporttal, újabb foglalkozások fognak indulni. Szintén az osztálytermekbe vinnék el a Madák Zsuzsanna által összeállított színházi nevelési program keretében létrejött Jerusalem című előadást, ami Lessing Bölcs Náthánjának és Hub Náthán gyermekei című drámája alapján született, középpontjában a vallási tolerancia és az elfogadás áll.

Ezen kívül olyan előadásokkal bővülhet a repertoár, mint az interaktív bűnügyi játék, a Hajmeresztő, vagy Moliere klasszikusa, a Scapin furfangjai, a kortársak közül pedig O. Horváth Sári Hitler Abbát énekel című műve, valamint az angol April De Angelis Színésznők című drámája kerülhet bemutatásra.

Kiemelt kép: Sztarenki Pál (Fotó: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)