Kihirdették a Szegedi Szabadtéri Játékok 2024-es évadának nagyszínpadi előadásait: a Dóm téren a világhírű zongoraművész, Péter Bence nagykoncertje a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, a Szabadtéri önálló produkciójában a Rebecca és az Ezeregy éjszaka musicalek, valamint az István, a király rock-opera várja a közönséget.

A nagyszabású színházi előadások sorát egy különleges koncert, a Péter Bence Live előzi meg. A csodagyerekből lett YouTube-szenzáció, mára világhírű zeneszerző-zongoraművész a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével lép színpadra június 28-án, hogy egyedülálló, lendületes játékával, a klasszikus és a pop- illetve rockzene határait feszegető feldolgozásaival egyedülálló zenei élménnyel lepje meg a Szabadtéri nézőit. Visszatér az idei szezon hatalmas közönségsikert aratott ősbemutatója, Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István Ezeregy éjszaka című world musicalje is. A Kossuth-díjas Juronics Tamás rendezésében, Trokán Nóra, Bányai Kelemen Barna, Márkus Luca, Tasnádi Bence, Bori Réka, Stohl András és Mészáros Máté főszereplésével, Bujdosó Nóra káprázatos látványával és Madarász „Madár” János animációival csak a Szegedi Szabadtéri Játékokon látható előadás 2024-ben öt alkalommal lesz látható (július 5-7., 12-13.).

Péter Bence (Fotó forrása: Szegedi Szabadtéri Játékok)

A következő évad önálló produkciójaként az Elisabethet is jegyző szerzőpáros, Sylvester Lévay és Michael Kunze musicalremekét, a Daphne du Maurier regényén alapuló Rebeccát mutatja be a Fesztivál. A Magyarországon A Manderley-ház asszonya címen ismert történet, amelyet Alfred Hitchcock Oscar-díjas filmje is feldolgozott, musicalként mindössze második alkalommal kerül színre, és először láthatja szabadtéren a közönség a szegedi előadáson. Az eredeti koncepcióban, parádés szereposztással készülő bemutatót július 26., 27., 28. valamint augusztus 2. és augusztus 3. estéjén tekinthetik meg a krimi, a szerelmi történetek és a musicalek kedvelői. Az államalapítás ünnepét megelőzően, valamint az ünnepi hétvégén pedig Szörényi Levente és Bródy János rockoperája, az István, a király érkezik első szegedi bemutatója után 40 esztendővel a Dóm térre. A Szabadtéri Játékokon legutóbb 10 évvel ezelőtt, 2013-ban volt látható az ikonikus mű, amely ezúttal Novák Péter rendezésében, Tóth Kázmér kifejezetten a Dóm téri nagyszínpad adottságaihoz igazított díszletével, újszerű koncepcióban érkezik Szegedre. A Zikkurat Produkció különleges megoldásokat felvonultató előadásában kiváló színművészek – köztük a címszerepben Koltai-Nagy Balázs, Saroltként Schell Judit – és népszerű énekesek – Koppány szerepében Baricz Gergő, továbbá Borbély Richárd, Horányi Juli, Köteles Leander, Sena Dagadu, Herczku Ágnes, Kardos-Horváth János – keltik életre az egyik legfontosabb nemzeti történetünket benépesítő, emlékezetes alakokat, szólaltatják meg a slágerré vált, ikonikus dalokat.

Kiemelt kép: Bányai Kelemen Barna és Trokán Nóra az Ezeregy éjszaka című előadásban (Fotó: Zsólyomi Norbert)