Április 27. és május 6. között rendezik meg a 23. Budapest Táncfesztivált, amely idén is kihagyhatatlan programokkal várja a kortárs tánc rajongóit a Nemzeti Táncszínházban.

A fesztivált április 27-én az olasz táncélet meghatározó alakjával, a több mint 40 éve működő Aterballettoval nyitják meg. A táncegyüttes Eyal Dadon, valamint a Diego Tortelli koreográfusok által jegyzett YELED / SHOOT ME című előadásával érkezik Budapestre, hogy a tizenhat csodálatos táncosuk tolmácsolásában, egy különleges utazásra invitálja a nézőt a gyermeki egzotikum világába. Május 1-én és 2-án szintén egy neves, nemzetközi együttest köszönthetünk a Táncszínházban: az izraeli táncművészet nagykövete, a Vertigo Dance Company Noa Wertheim Pardes című új, spirituális alkotásával érkezik, amelyet a pandémia okozta bezártság hívott életre.

Természetesen nincs fesztivál a magyar táncélet kiválóságai és a tánc legnagyobb ünnepe nélkül. Április 29-én, a tánc világnapján közös Gálaműsorra készül a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház, a program része „Az évad legjobb alkotója” díját elnyert koreográfus előadása mellett a teljes szakma ünneplése: díjat kapnak végzős növendékek, pályakezdő és már elismert előadóművészek, táncpedagógusok, neves alkotók. A fesztivál egyik különlegessége, hogy a hazai táncegyüttesek egytől egyig premierekkel érkeznek.

Jelenetkép a Nomád Nemzedék Társulat Várzsfurulya című előadásából (Fotó forrása: Nemzeti Táncszínház)

A siker kapujában című különleges esten két sokoldalú, fiatal művész mutatkozik be: Safranka-Peti Zsófia és Halász Gábor itthon és külföldön egyaránt elismert, számos díjjal kitüntetett alkotó-koreográfusok, akiktől két-két egyedülálló és különleges koreográfia lesz látható. A PR-Evolution Dance Company Vörösmarty Mihály jól ismert drámai költeményét, a Csongor és Tündét mutatja be. Nemes Zsófia egyszerre érzékeny és humoros koreográfiájában új környezetbe költöznek a szerelmesek, ahol egyre mélyebbre merészkednek a képzelet és a fantázia birodalmában. A Nomád Nemzedék Társulat egy egyedülálló színpadi adaptációval robbantja fel a színpadot, Mozart egyik legismertebb operája nyomán, amelyet Novák Péter, a sokszínű alkotó-előadó álmodott meg. A Varázsfurulya című előadásban a magyar népdalé és a néptáncé a főszerep, de az összművészeti alkotásban helyet kap Csokonai Vitéz Mihály költészete, árnyjáték és egy vonósnégyessel kiegészülő folklórzenekari kíséret is.

A Feledi János – Feledi Project egy különleges atmoszférát teremtő előadást tűz műsorra, mely Prosper Merimée Carmen című novellája nyomán született. A Car(wo)men című klasszikus és kortárs elemeket magába foglaló produkció öt női előadó tolmácsolásban kel életre, akik által a nőiség horizontja egyedülálló harmóniává válik a színpadon. A zárónapon a Szegedi Kortárs Balett koronázza meg a 2023-as fesztivált, akik legújabb Lear című darabjukkal érkeznek, hogy ismét elkápráztassák a budapesti közönséget. A tragikus és összetett shakespeare-i klasszikust az együttes művészeti vezetője, a Kossuth-díjas Juronics Tamás állítja színpadra.

Kiemelt kép: Jelenetkép az Aterballetto YELED / SHOOT ME című előadásából (Fotó forrása: Nemzeti Táncszínház)