Idén nyáron is többféle, színházzal, drámapedagógiával, kreatív mozgással és tánccal foglalkozó táborban vehetnek részt a gyerekek. Ezekből készítettünk most egy válogatást.

A Katona József Színház nyáron két különösen izgalmas tematikával várja az alkotni vágyó gyerekeket: a 8-12 éveseknek a színházi háttérszakmákról és a jelmeztervezés titkairól mesélnek, a kicsit nagyobbaknak – 8-14 éves korig – pedig Marie Antoinette életéről. A táborok reggel 9-től 16 óráig tartanak, a helyszín a Katona József Színház Haris közben lévő próbaterme (V. kerület, Haris köz 5. félemelet), az ebédet egy közeli étteremben fogyasztják el. Levegőzésre, pihenésre a Károlyi kertben lesz lehetőség, hétfőnként pedig látogatást tesznek a Petőfi Sándor utca több mint 100 éves textilboltjában. A részvételhez semmilyen előképzettség nem szükséges, a feladatok egymásra épülnek, különböző szinteken lehet megoldani őket, úgy vannak kitalálva, hogy a legkisebbek is örömüket lelik benne, és a nagyobbaknak is kihívást jelent. Az információt, amivel a gyerekek találkoznak, azonnal feldolgozzák, beépítik a feladatokba. A szervezők szándékai szerint ezáltal fejlődik a gyerekek finom-motorikája, esztétikai érzéke, színérzéke, a szókincsük, csoportban és önállóan is dolgoznak, és ami a legfontosabb: végigvisznek egy tervet az ötlettől a megvalósulásig.

Jelmeztitkok tábor (fotó: Katona József Színház)

Augusztus 9-től 13-ig a Czakó utcai Sport- és Szabadidőközpont kerül megrendezésre a Nyárszínház 2021 – Utazás a népmesék világába elnevezésű tábor. A 8-11, valamint 12-14 éveseknek szóló programban a gyerekek együtt dolgozhatnak Széplaki Nóra drámapedagógussal, Varsányi Péter rendezővel, Körtvélyesi Ivett pedagógussal és Ahmas Jasmin pedagógia hallgatóval. További információk elérése és jelentkezés a szeplakinora@gmail.com címen lehetséges.

Júliusban a META Művészeti Központ két turnusban is várja a kicsiket: A Mesés színjátszóban a hét egy mese, továbbá a jelmezek, díszletek, kellékek kiválasztásával kezdődik. A szerepek kiosztása után közösen egymáshoz illesztgetik, alakítgatják a színpadi ötleteket és tárgyakat, és az elkészült előadásról felvételt készítenek. A film-fotó táborban a gyermekek megtanulják, hogyan használják okosabban az okostelefont: hogyan készítsenek jó fotókat, képriportot például egy madárral, híradót a táborról, fotómontázst a környezetünkről, továbbá a filmvágás alap technikáit is megtanulhatják a résztvevők. Dokumentálhatják a színjátszó tábor előadás előkészületeit, a próbákat, de a cél, hogy saját werkfilmet és kisfilmet készítsenek az általuk megírt forgatókönyv alapján.

Népmese tábor (fotó: META Művészeti Központ)

A Létra Klub is többféle, tematikus táborral készül a nyárra. Július 26. és 30. között a Kreatív mozgás és tánc táborban a zene, a mozgás és a tánc által a gyerekek megtapasztalhatják és megtanulhatják, hogy hogyan tudják kifejezni magukat a szavakon túl. A hét folyamán belekóstolnak többféle mozgásformába, játszanak, improvizálnak. Szinte mindig zenére dolgoznak, a lehető legkülönbözőbb stílusok és zenei hangulatok kísérik majd őket a táncban. A mozgásos tapasztalásaikból pedig összegyúrnak majd egy-egy koreográfiát, táncjátékot.

Az augusztus 9-től 13-ig tartó Animáció haladóknak – A bábépítéstől a díszlettervezésig táborban a gyerekek betekintést nyerhetnek az animációs filmkészítés technikáiba, melyen keresztül aktívan fejlesztik vizuális készségeiket és kreativitásukat. A program vegyíti a kézműves tevékenységet a digitális fényképezéssel és az animáció megismerésével. A feladatok megoldása közben több szociális kompetencia is fejleszthető, mint például az együttműködés, kudarctűrés, érdekérvényesítés, empátia. A folyamat során közösen alkotnak, reflektálnak egymás ötleteire, és segítik egymást. Elsődleges cél, hogy a résztvevő gyerekek merjék szabadjára engedni a fantáziájukat, és megvalósítsák azt, ami őket foglalkoztatja. A tábort elsősorban azoknak a gyerekeknek ajánlják, akik már korábban valamilyen formában kipróbálták magukat az animációs filmkészítésben, esetleg részt vettek az Animáció 1. vagy korábbi Létra Animáció táborban vagy foglalkozáson, és szívesen mélyítenék tovább az ismereteiket.

Animáció haladóknak – A bábépítéstől a díszlettervezésig (fotó: Létra Klub)

Szintén ebben az időpontban tartják a Mesés színjátszó tábort, amely kiindulópontja a népmesék világa. A bennük való fokozatos elmélyülésen és a gyerekek fantáziáján és kreativitásán alapuló közös játékon keresztül arra készülnek, hogy a tábor utolsó napján bemutatót tartsanak a szülőknek, vendégeknek a hét folyamán készült jelenetekből. A mesék gondos válogatása lehetővé teszi, hogy a gyerekek életkoruknak megfelelő élethelyzetekről játsszanak a mesék világában, és azok rejtett bölcsességéből merítsenek. A csoportvezetők velük együtt játszva, belülről támogatják az alkotófolyamatot, és segítik a történetek színházi életre keltését. A tábor során a gyerekek megtapasztalják az együttműködésen alapuló közös alkotás örömét. Megtanulják, hogyan válhat mások számára befogadható élménnyé az ő fantáziájukból születő játék és mese.

A Funside angol nyelvű drámatábora azoknak a haladó nyelvtanulóknak szól, akiket érdekel a színjátszás és szívesen fejlesztenék szóbeli angol nyelvtudásukat kreatív módon. Haladó angolos programjukban minden a beszéd körül forog: “hagyományos” órák helyett angol nyelvű drámapedagógiai feladatok, improvizáció és rövid színdarabok feldolgozásán keresztül, dráma tanárunk vezetésével gyakorolhatják a gyerekek a nyelvet. A tábor alatt a tanulók végig angolul beszélnek az órákon, majd a turnus végén egy rövid színdarabot vagy improvizációs játékot is előadnak a többi angolos csoport előtt. A foglalkozás célja a szóbeli nyelv gyakorlása és fejlesztése haladó tanulók számára (minimum szint: B1).

A további színjátszás táborokért kattinsatok ide.

Kiemelt kép: Kreatív mozgás és tánctábor (fotó: Létra Klub)