A Cannes-i Filmfesztivál kapcsán ismét Franciaország felé fordul a világ, elvégre itt volt Johnny Depp (Jeanne du Barry – A szerető), Martin Scorsese (Megfojtott virágok) és Harison Ford (Indiana Jones és a sors tárcsája) új filmjeinek világpremierje. Az esemény kapcsán a Magyar Filmadatbázis összeállította, hogy a franciák mely magyar filmeket tartják a legjobbnak, toplistájuk alapját az Allocine online filmadatbázis adta. A végeredmény számos meglepetést hozott.

A lista alapján a francia filmrajongók Tarr Béla munkásságát tartják a legnagyobbra, aki négy rendezésével is képviseltette magát az összeállításban, a legfiatalabb filmes pedig, akit értékelnek, az Schwechtje Mihály, de nem maradhattak le a rangsorból olyan kiváló magyar filmesek sem, mint Szabó István, Mundruczó Kornél és Hajdu Szabolcs. A legrégebbi alkotás egy 1981-es darab, a legújabb pedig 2020-as. Íme a tíz legjobb magyar film a franciák szerint:

1. Sátántangó (1994, Tarr Béla)
2. Werckmeister harmóniák (2000, Tarr Béla)
3. Kárhozat (1986, Tarr Béla)
4. Fehér tenyér (2006, Hajdu Szabolcs)
5. Redl Ezredes (1985, Szabó István)
6. Pieces of a Woman (2020, Mundruczó Kornél)
7. Tiszta szívvel (2015, Till Attila)
8. Remélem legközelebb sikerül meghalnod 🙂 (2018, Schwechtje Mihály)
9. Sorstalanság (2005, Koltai Lajos)
10. Szabadgyalog (1981, Tarr Béla)

A hazai producerek egyébként olyan filmeknek kerestek Cannes-ban külföldi forgalmazót, mint a Semmelweis (Koltai Lajos), a Lefkovicsék gyászolnak (Breier Ádám), a Cicaverzum (Szeleczki Rozália), a Véletlenül írtam egy könyvet (Lakos Nóra), a Silent Friend (Enyedi Ildikó), a Kojot négy lelke (Guader Áron), a Hadik (Szikora János), a Hat hét (Szakonyi Noémi Veronika), a Kurtág (Nagy Dénes), az Árni (Vermes Dorka) és a Csontláz (Fliegauf Bence). 

Kiemelt kép: