Április 20. és május 8. között nyolcadik alkalommal szervezik meg a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM) a Nemzeti Színházban. A színházi fesztiválra már elkezdték árulni a három, illetve négy előadásos szabadbérleteket, amellyel egy hét előnnyel válthatják meg az érdeklődők a konkrét produkciókra szóló jegyet, ráadásul három előadásról már lerántották a leplet.

A moszkvai Vahtangov Színház a Háború és békével érkezik majd Budapestre: Tolsztoj remekművét Rimas Tuminas állította színpadra, aki szerint „az emlékezés – a lélek szülőhelye”. A litván származású Tuminas hozta vissza a moszkvai teátrum dicsőséget azzal, hogy annak repertoárját az orosz klasszikusok felé fordította. 2021. november 8-án, a Vahtangov Színház századik születésnapjának előestéjén került sor az évad fő bemutatójára, a Háború és béke adaptációjára.

A francia Théâtre national populaire és La Criée – Théâtre national de Marseille koprodukciójában az Árnyjáték című darabot láthatjuk majd. A rendező, Jean Bellorini ugyancsak nagy drámai és irodalmi szövegekkel dolgozik, előadásai szorosan ötvözik a színházat és a zenét. Bellorini 2020 óta a nagymúltú marseille-i TNP (Théâtre National Populaire) igazgatója, Valère Novarinát kérte fel arra, hogy írja meg Orfeusz mítoszának kortárs értelmezését, aki egy olyan partitúrát hozott létre, amelyben a társulat a zenekar, a színészek pedig olyan akrobaták, akik a szavakkal zsonglőrködnek. Az Árnyjáték (Le Jeu des Ombres) című előadást a 2020-as avignoni Semaine d’art (Művészeti hét) keretében mutatták be.

Jelenet a Delhi tánc című előadásból (Fotó: D. Matvejev)

„Engem a pátosz nélküli eleven kommunikáció érdekel” – mondja Ivan Viripajev, a kortárs orosz színházi élet mára már kultikussá vált drámaíró-rendezője, akinek műveit számos európai nyelvre lefordították már, drámáit Európa jelentős színházaiban hatalmas sikerrel játsszák. A Delhi tánc egy hét elbeszélésből álló ciklus egy híres táncosnőről és az őt körülvevő emberekről: hét történet szerelemről, halálról, és táncról. Viripajev véleménye a kortárs színházról nagyon hasonló ahhoz, amivel Oskaras Koršunovas litván rendező a saját stúdió-laboratóriumában kísérletezik. A vilniusi Oskaras Koršunovas Theatre rendszeres vendége a világ jelentős nemzetközi fesztiváljainak, Delhi tánc című darabjukat 2017-ben mutatták be.

Kiemelt kép: Jelenet a Háború és béke című előadásból (Fotó: vakhtangov.ru)