A Pulitzer-emlékdíjas és Táncsics Mihály-díjas fotográfus, Szalay Zoltán munkáiból válogatva hoztak létre kiállítást az Átrium galériáján, melyet február 25-én, hétfőn kora este a teátrum művészeti vezetője, a színész-rendező Alföldi Róbert nyitott meg. Szalay munkássága sokszínű: pályáját igazolványképek készítésével kezdte, később országos lapok munkatársa, rovatvezetője és képszerkesztője lett. Ő volt a szellemi atyja és harminc éven át rendezője a Magyar Sajtófotó Kiállításoknak.

Szalay Zoltán 2017. február 14-én, 82 éves korán hunyt el. Dokumentumértékű és a magyar fotográfiatörténet számára is nélkülözhetetlen hagyatékát, a több tízezer felvételt a Fortepan dolgozza fel. Ezek közül válogatott Alföldi Róbert, és ő is nyitotta meg tegnap este a Feketén-fehéren című kiállítást az Átriumban. A színész-rendező elmesélte, hogy megmutatta a fotókat egy 45 és egy 30 éves barátjának. Az idősebb azt mondta, hogy szomorúság árad a képekből, míg a fiatalabb nem tudott hozzájuk kapcsolódni, hiszen a megörökített események mind olyan távoliak.

Alföldi ennek kapcsán kihangsúlyozta, hogy a fotókról a valóság köszön vissza, és mint minden igazi valóság, ezek a képek is zavarba ejtőek. Azonban rájuk kell néznünk és szembe kell néznünk saját múltunkkal, „mert ha nem merjük látni azt, akik vagyunk, és azt sem, akik voltunk, ha nem teszünk ez ellen, akkor évtizedek múlva lesz megint miért elnézést kérnünk.” A Szalay Zoltán hagyatékából válogatott kiállítás február 25. és április 30. között ingyenesen látogatható az Átrium Galérián.

Kiemelt kép: Alföldi Róbert (fotó: RTL Klub)