Június 24-én tartotta évadzáró ülését a Debreceni Csokonai Színház, amelyen értékelték az elmúlt évadot.

Puskás István kulturális alpolgármester szerint, egy történelmi időszak várható a jövőben, hiszen szeptemberben a város új színházában kezdődik a 2022/23-as évad, majd a szezon közben a történelmi épületbe, a felújított Csokonai Színházba is visszaköltözhet a társulat. Továbbá háláját fejezte ki a kitartásért a társulat irányába, mert bizonytalanságok hálójában is számos szerteágazó tevékenység zajlott ideiglenes játszó helyeken, ami messze túlmutat a szigorúan vett színházi szerepkörön.

A teátrum igazgatója, Gemza Péter szerint, az évadban a türelemé volt a főszerep. Hozzátette, hogy továbbra is a tavaly előtérbe került ökoszisztéma kiépítése a legfontosabb, ami egy olyan rendszer kialakítását jelenti, amelyben a játszóhelyeik – a Csokonai Színház, a Csokonai Fórum, a Csokonai Irodalmi Labor és a Nagyerdei Szabadtéri Színpad – egymást kiegészítve és egymást támogatva működnek. „Azt gondolom, hogy ez az elsődleges feladata a Csokonainak mint regionális szerepet vállaló nemzeti színháznak. Számomra ez a vállalás azt jelenti, hogy magas minőségű produkciókkal mindenkit meg kell tudnunk szólítani. Ezt a célt tűztem ki a Csokonai elé, és továbbra is ezen dolgozunk. A 2021/2022-es évad a felkészülésről szólt, és a következő évad lesz majd az első mérföldköve a megvalósításnak” – tette hozzá. A direktor sikeresnek tekinti az évadot, hiszen a nehéz körülmények ellenére sikerült műsorra tűzni egy nagy musicalt, az Ózt és egy nagyoperát, a Trubadúrt, valamint bemutatták az Edmondot és a Finálét, idén is vállalták a Lázár Ervin Programban való részvételt és biztosították a város és a megye 3. és 5. osztályos diákjainak az ingyenes színházi előadás. Ezeken felül olyan újító programok kaptak teret, mint a sétaszínház és a MagdaFeszt.

Ami a számokat illeti: a színház 10 új bemutatóval, 40 és félezer nézővel, és 278 megtartott előadással büszkélkedhet. A Csokonai Ifjúsági Program csapata 106 előadást és foglalkozást tartott, valamint 30 előadást szerveztek hátrányos helyzetű gyerekeknek.

A művészeti díjak kiosztására is sor került, a Nívódíjakat Debrecen város és intézményei kapták, valamint számos szponzorcég adományozott az évadban kiváló teljesítményt nyújtó művészeknek. A kuratórium idén Ács János zenei vezetőt, Wessely Zsófia és Mercs János színművészeket jutalmazta. Továbbá a Rubányi Vilmos-díjat Gál Erika, míg a Vándorserleget Neményi Lili kapta. A Kardoss Géza Alapítvány különdíját, Hajdu Imelda vihette haza. Az Ígéretes pályakezdő díjat Kránicz Richárd, a Thália nyakkendőjét Kiss Gergely Máté vihette haza, míg a Csanak József-díjat Kiss Gergely Máté zenekritikus kapta meg. A Láthatatlan segítő-díj tulajdonosa Gocs Gabriella lett. A kiváló műhelymunkát végzőknek járó díj Endi Andrást illette.

Kiemelt kép: A debreceni Csokonai Színház (Fotó: Magyar Teátrum Online)