A Pesti Magyar Színház is megtartotta a múlt héten évadzáróját, ahol a díjak kiosztása mellett a teátrum igazgatója, Dr. Zalán János érdekes részleteket osztott meg a következő évad(ok) kapcsán.

A Farkas–Ratkó díjat 1884 óta kapja a társulat szavazatai alapján egy művész, 2005 óta az új Nemzeti Színház és a Pesti Magyar Színház felváltva adja ki, idén a Magyar Színház Társulata szavazata alapján a vándorgyűrű tulajdonosa egy éven át Rancsó Dezső. A Pesti Magyar Színház által 2003-ban alapított Főnix-díjat a társulat szavazatai alapján Bede-Fazekas Anna (legjobb női főszereplő) és Barsi Márton (legjobb férfi főszereplő), a Főnix-különdíjat az igazgatóság döntése alapján megosztva Nagy Petra és Keresztény Tamás kapta. Az idei évadban két új díjat is bevezettek: a legjobb a kulisszák mögött Főnix-díjat elsőként Szabó Rea öltöztető-tár vezetőnek, a legígéretesebb ensemble Főnix-díjat Molnár Jankának ítélték meg. A közönség szavazatai alapján a legjobb gyermekszínész Tóth Csanád, a legjobb színész Pásztor Ádám, a legjobb színésznő Horváth Sisa Anna, a legjobb előadás pedig a Valahol Európában lett. A díjazottat mellett két művészét is köszöntötte a teátrum társulata: Dániel Vali színművésznő februárban ünnepelte 80. születésnapját, Csernus Mariann – az ország legidősebb aktív színpadi színésze – pedig októberben ünnepli a 95. születésnapját.

Dr. Zalán János a Pesti Magyar Színház 2022/23-as évadzáróján (Fotó: Juhász Éva)

A köszöntők és bemutatók mellett a színház vezetősége egy új projekt elindítását is bejelentette: „A stabil alapokra építkezve a következő évadban az innováció és az élményközpontúság kerül reflektorfénybe. Egy olyan, teljesen újfajta színházi élménnyel készülünk szeptembertől, mely nemcsak hazai szinten egyedülálló. Ehhez a nagyívű beruházáshoz természetesen megfelelő humán -, és gazdasági erőforrással kell rendelkezni. A magas minőség biztosítása érdekében nemzetközi licensszel rendelkező hangmérnököket és filmes szakembereket alkalmazunk, akik már javában dolgoznak azon, hogy a 2023/2024-es évadunk tele legyen varázslattal és csodával! Gazdasági téren olyan együttműködési rendszert alakítottunk ki, amiben konceptualizált módon illeszthetők be a már meglévő és a – reményeink szerint nagy számban jelenlévő – jövőbeli partnerek. Azt szeretnénk éreztetni, hogy nézőink is az előadás résztvevői, valódi szereplői a történetnek. Az új koncepció az érzékszervekre és ezek működésére alapoz, így teremt új dimenziót a színházi kultúra kiteljesedésén belül. Éppen erre az innovációra alapoztuk a következő évadunk elnevezését, mely a Varázslat évada címet kapta” – emelte ki az évadzáró beszédében Dr. Zalán János.

A 2023/2024-es évadtól Jenes Kitti, Kisfaludy Zsófia és Fellinger Domonkos csatlakozik a társulathoz. Az ensemble csapat új tagjai Foltányi Edina, Kovács Vivien, Nagy Noémi, Balázs Zsófia, Bartus Botond, Besenyi Nándor, Kuti Petra, Málits András, Máté Zsófia, Anderson Viktória, valamint ősztől Unger Vanda és Kovács Gábor. A Varázslat évadának előadásait, premierit és programjait a színház rendhagyó módon egész nyáron, tematikusan jelenti be.

Kiemelt kép: A Pesti Magyar Színház 2022/23-as évadának díjazottjai (Fotó: Juhász Éva)