Június 15-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Az esemény elején néma felállással emlékeztek a nemrég elhunyt Haumann Péterre, aki 1994 és 2016 között, huszonkét éven át volt a társulat tagja, valamint Magyar Lászlóra, aki 1984-től 1994-ig, majd 1998-tól 2000-ig volt a színház legendás művészeti titkára.

Máté Gábor, a teátrum igazgatója elmondta, hogy a korábbi évek után sajnos nem csitulnak a kihívások. Miként szinte az egész hazai kulturális élet, úgy a Katona is újabb nehézségekkel teli időszakot élt és él meg. A járvány mérséklődésével nagyjából egy időben kitörő orosz-ukrán háború és a brutális infláció sem a munkatársaknak, sem a közönségnek nem hagyott időt a fellélegzésre. Komoly kihívás a Katona számára is, hogy miként reagáljon jól, érzékenyen a változásokra úgy, hogy nézőit – akik kitartásáért továbbra is végtelenül hálás a társulat – mégis megőrizze. Az előttük álló hónapokban azért is dolgoznak majd, hogy ezekre a kérdésekre válaszokat találjanak. Ugyanakkor azt is kiemelte: óriási dolognak tartja, hogy a fent említettek ellenére a 2021/22-es terveket szinte hiánytalanul sikerült megvalósítani és tizenegy, többségében nagysikerű bemutatót tartottak (Káli holtak, Mesteremberek, Dante: Pokol, Isten, haza, család, Teremtmények, Apák és fiúk, Cigány Mózes, Főtitkárok, Melancholy Rooms, Moszkva-Peking Transzszimfónia). Ez komoly felhajtóerőt jelent a következő, ünnepi, 40. évadhoz, amelyben terveik szerint az idén megkezdett kockázatokat vállaló, merész, olykor különleges formákkal is kísérletező irány lesz a meghatározó.

Idén a színház három játszóhelyén 101%-os látogatottság mellett összesen 395 előadást láthattak a nézők. A járvány miatt 48 előadás maradt el, 10-et viszont beugrással sikerült megmenteni. Legtöbbször, 132 alkalommal Kocsis Gergely lépett színpadra, őt hármas holtversenyben, 127 előadással Elek Ferenc, Rajkai Zoltán és Vizi Dávid követte.

A Máthé Erzsi-díjas Tasnádi Bence (Fotó: Horváth Máté)

A hagyományoknak megfelelően átadták a belső művészeti díjakat. Az évadban nyújtott kiemelkedő teljesítményért járó Máthé Erzsi-díjat Tasnádi Bence vehette át. A társulat szavazatai alapján a legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért odaítélt PUKK-díjat Ujlaki Dénes kapta.

Kiemelt kép: Tisztelgés Haumann Péter és Magyar László emléke előtt a Katona József Színház évadzáró társulati ülésén (Fotó: Horváth Máté)