Június 23-án, a szokott formában megtartották a Játékszín évadzáró társulati ülését, egyben Bank Tamás, a teátrum igazgatója megnyitotta a következő, július 13-án induló szezont.

A kettétört évadban három bemutatót  és összesen 270 előadást tekinthettek meg a nézők a Teréz körúton. Paolo Genovese Teljesen idegenek című filmjének színpadi változata Czukor Balázs rendezésében először volt látható Magyarországon. Ezt követte A vád tanúja (rendező: Simon Kornél) Kern Andrással, Szerednyey Bélával és Lévay Viktóriával a főszerepben, majd Bereczki Zoltán mutatkozott be a Dolgok, amikért érdemes élni című monodrámával. A rendkívüli leállás miatt kialakult helyzetben Bank Tamás egyelőre nem közölte a 2020/2021-es évad bemutatóit, de annyi bizonyos, hogy az új produkciók sorát a májusban elmaradt Charlie Chaplin-filmadaptáció nyitja majd októberben: a Nagyvárosi fényeket Szente Vajk rendezi, a főbb szerepekben Nagy Sándor, Kolovratnik Krisztián és Kovács Gyopár lép színpadra.

2019/2020-as évadban tíz városban játszottak, mintegy 5286 néző előtt, állomásaik között szerepelt Szekszárd, Kecskemét, Miskolc, Hódmezővásárhely, a határon túli városok közül pedig Dunaszerdahelyen vendégszerepeltek. Jubileumi előadáshoz négy produkció érkezett: a Menopauza túllépett a 100., a Hazudj inkább, kedvesem! az 50., a Legénybúcsú a 25. alkalmon, a Primadonnák című produkció pedig elérte a 150. előadását.

Jelenet a Menopauza című előadásból (fotó: Juhász G. Tamás)

Sor került a teátrum díjainak kiosztására is. A színház 2012-es alapítású Kránitz Lajos-díja a 2005-ben elhunyt Jászai Mari-díjas színész mértékadó művészi munkájának, pályafutásának állít emléket. Az elismerést, amelyet minden évadban kiemelkedő teljesítményéért vehet át egy-egy művész, idén Szirtes Balázs nyerte el. A színművész évek óta látható két sikerdarabban (Életrevalók, 39 lépcsőfok), a 2019/2020-as szezonban pedig a Kölcsönlakásban és A vád tanúja orvosszakértőjének szerepében debütált, valamint vendégelőadásként a Játékszínben is bemutatta A kis herceg című egyszemélyes gyermekprodukcióját. A Kishonti Ildikó emlékére alapított elismerést minden évad végén a Játékszín egy-egy olyan háttérmunkatársa kapja, aki jelentős mértékben hozzájárul a produkciók megvalósításához. Az idei díjazott, Szilágyi Balázs színpadmester, aki 2013-ban díszítőként lépett be az intézménybe, majd elvégezte a Színház és Filmművészeti Egyetem színpadmesteri képzését. 2020-ban harmadik alkalommal adták át Az évad színésznője és Az évad színésze elismeréseket a közönség szavazatai alapján. A szavazatszámlálás meglepő fordulatot hozott: ismét a tavalyi díjazottak nyertek, így Hernádi Judit és Nagy Sándor másodszor vehette át az elismerést.

Bank Tamás a színházbezárások bejelentése után, még márciusban, tízmillió forintos alapot hozott létre munkavállalói és a színház bajba jutott művészeinek segítésére. „A Játékszín, felelős intézményként, a munkahelyek megőrzésére, egzisztenciálisan nehéz helyzetbe kerülő művészei, művészeti szakemberei és dolgozói segítésére fordítja tartalékait” – jelentette be akkor az igazgató. A Játékszín július 13-án nyitja meg újra a kapuit, a közönséget a járványügyi helyzet miatt elmaradt 74 előadás pótlásával várják. Az új dátumokat június 24-én közlik, a megváltott jegyek automatikusan érvényesek lesznek.

A Játékszín 2019/20-as évadának díjazottjai (fotó: Juhász G. Tamás / Játékszín)

Kiemelt kép: Bank Tamás a Játékszín évadzáróján (fotó: Juhász G. Tamás / Játékszín)