Június végén a tizedik születésnapját ünneplő Játékszín is megtartotta évadzáró társulati ülését, amelyen kiosztásra kerültek a színház saját díjai is.

A 2022/23-as évadban összesen 385 előadást tartanak (a szezon hivatalosan jövő héten, július 5-én ér véget), a nézőszám pedig meghaladta a 102.000 főt. A Játékszín közönsége négy premiernek örvendhetett idén: az eddig is nagy sikerrel futott Menopauza című musicalt Bereczki Zoltán rendezte újra, és ugyancsak 2022-ben mutatták be Becky Mode Teltház című komédiáját Horgas Ádám rendezésében. A teátrum másik zászlóshajójának, a 2019-ben bemutatott Legénybúcsúnak – amelynek az idei szezonban ünnepelték a 150. előadását – Szente Vajk megírta a folytatását: az Aranylakodalom április 1-jén debütált a szerző rendezésében. Az évad utolsó bemutatóját Szikora János vitte színra: a Csodálatos vagy, Júlia! címszerepét Eszenyi Enikő játssza, a további főszerepekben Hirtling István és Lelkes Botond látható.

Az évadzáró ülésen díjazták az idei szezon legjobbjait is: a színház 2012-es alapítású Kránitz Lajos-díja a 2005-ben elhunyt Jászai Mari-díjas színész mértékadó művészi munkájának, pályafutásának állít emléket. Az elismerést, amelyet minden évadban kiemelkedő teljesítményéért vehet át egy-egy művész, idén Csonka András nyerte el, aki tíz éve szerepel a Játékszín produkcióiban. A Kishonti Ildikó emlékére alapított elismerést minden évad végén a Játékszín egy-egy olyan háttérmunkatársa kapja, aki jelentős mértékben hozzájárul a produkciók megvalósításához. Az idei díjazott Mázi Györgyné Évi, az öltöztető tár vezetője, 40 éve kezdte a pályát és kilenc éve tartozik a Játékszín kötelékébe. Idén ötödik alkalommal adták át Az évad színésznője és Az évad színésze elismeréseket a közönség szavazatai alapján, amit immár harmadszor Hernádi Judit és Nagy Sándor vehetett át. A négy szokásos díjon kívül további harminchat kolléga kapott még elismerést: a Játékszín valamennyi, tíz éve náluk dolgozó munkatársa – többek közt színészek, díszítők, nézőteresek, takarítók, a portás és a dramaturg is. 

A 10 éve a Játékszínben dolgozók csapata (Fotó: Kaszner Nikolett)

A 2023/24-es évad augusztus 30-án indul, az október 7-i, első bemutató egyben világpremier is lesz: Masayuki Suo Hölgyválasz című filmjének amerikai változatának színpadi verzióját Szente Vajk rendezi, a főszerepben Kolovratnik Krisztiánnal, Molnár Andrea táncművésszel, és visszatér a Játékszínbe Liptai Claudia is.

Kiemelt kép: A Játékszín 2022/23-as évadának díjazottjai, Csonka András, Mázi Györgyné Évi, Hernádi Judit, Nagy Sándor, valamint Bank Tamás igazgató (Fotó: Kaszner Nikolett)