Megnyitotta 2022/23-as szezonját a Miskolci Nemzeti Színház, amely egyben a 199. lesz. A 200 éves évforduló előtti szezonban sem fog unatkozni a társulat és a színházszerető miskolci közönség, akik Béres Attila igazgató szerint évadról évadra megmutatják, milyen büszkék is a színházukra.

„Ámbár nagyon szomorú, hogy olly nagy Hazánkba csak Miskolcon áll egy olly intézet, amely a nagy célnak megfelelend… mégis örül a szívem, hogy valahol már a kezdet megvolt” – idézte gróf Széchenyi István 1827-ben elmondott szavait Béres Attila igazgató az évadnyitó társulati ülésen. – „Az akkori Magyarországon úgy érezték a magyarok, hogy érdemes állandó színházat létrehozni. Miskolcon ezt saját erőből tették meg a város polgárai. A nézők pedig azóta is úgy gondolják, hogy miskolcinak lenni, itt színházba járni olyan dolog, amire büszkének lehet lenni. A tavalyi évadban 110 ezer ember érezte így és váltott jegyet az előadásainkra. Széchenyi akkor úgy fogalmazott, hogy „örül a szíve,” hogy van a városnak színháza. Vigyázzunk rá!”.

Béres Attila megemlékezett a társulat nyári sikereiről is: a Tartuffe a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Lear halála a Gyulai Várszínház színpadán vendégeskedett, a társulat számos művésze volt látható idén a Szegedi Szabadtéri Játékokon közel 24 ezer néző előtt, Solti Csaba balettmester Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át, Harsányi Attila színművész pedig a Kaszás Attila-díj várományosa.

Pillanatkép a Miskolci Nemzeti Színház évadnyitó társulati üléséről (Fotó: Éder Vera)

A 2022/23-as évadban a Miskolci Balett 10 új taggal bővült, név szerint: Massa Mattia, Elena Gil Fernandez, Lorenzo Gallo, Adéla Lisková, Martyna Warzocha, Nagy Richard, Alex Dobre, Sofia Sulpizi, Andrii Ivanov és Havasi Virág Nina csatlakozott a társulathoz. A színház énekkara is új tagokkal gyarapodott Kacsenyák Gábor, Petró Balázs, Szaniszló Dániel és Urbán Zalán igazolt a teátrumhoz. Továbbá az idei évadban négy egyetemi hallgató is Miskolcra érkezik, Fülöp Kristóf, Polák Ferenc, Vatamány Atanáz és Tóth Dominik a Jézus Krisztus Szupersztár musicalben lesznek láthatók.

Kiemelt kép: Béres Attila a Miskolci Nemzeti Színház évadnyitó társulati ülésén (Fotó: Éder Vera)