Megtartotta évadnyitó társulati ülését a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház, a 2021/22-es szezont Őze Áron, a teátrum igazgatója az „Egymásra találás Évadjának” nevezte. Elhangzott az is: Bartók Éjszakája címmel szeptember 10-én hagyományteremtő rendezvényt tartanak a színházban, a színház körül programok sorozata várja az érdeklődőket, ősszel pedig Keleti Éva-fotókiállítás nyílik az épületben. Továbbá szeretnék elindítani a Páskándi Géza Kortárs Drámapályázatot, a szezont pedig az új Mikrofesztivállal zárnák, ahova stúdióprodukciókat hívnak az ország minden részéből és határon túlról is. A színház új művészeti igazgatója Csadi Zoltán színész-rendező, színháztörténész, aki csaknem húsz éve a dunaújvárosi színház tagja. A tánctagozatnak – Bartók Táncszínház néven – továbbra is Vári Bertalan marad a művészeti vezetője.

Az új évadot A kis herceggel nyitják szeptember 4-én, ezt követően a Magyar Dráma Napján mutatják be a Hamleart (szerzők: Győrei Zsolt és Schlatovszky Csaba), amelyet nyáron a Gyulai Várszínházban nagy sikerrel játszottak, Őze Áron pedig a rendezéséért elnyerte a Gyulai Önkormányzat díját. Ezt követi a tánctagozat János vitéze, majd egy igazi klasszikus vígjáték, Gábor Andor Illatszertára (rendező: Szűcs Gábor). Az évad első felében bemutatásra kerül még a Nem leszek a játékszered! (rendező: Csadi Zoltán), az Idegenek a vonaton (a Rózsavölgyi Szalonnal közös előadás, rendező: Szarka János), valamint a Mario és a varázsló (rendező: Csadi Zoltán). 2022 elejétől négy bemutatót tartanak: érkezik a Molnár Ferenc-jelenetekből, kuplékból, sanzonokból összeállított Hja, kérem, a nő, az Nő (rendező: Korcsmáros György), a Fodor Sándor meséje alapján készült Csipike és Kukucsi (rendező: Tőkés Imola), és Wedekind A tavasz ébredése című drámája (rendező: Ivanics Tamás). A Bartók Táncszínház 2022 tavaszi bemutatója két egyfelvonásos darabot mutat be.

Csadi Zoltán művészeti igazgató (fotó: Ónodi Zoltán)

A Bartók Kamaraszínház az országos Zöld Színház Projekt egyik alapítója. Őze Áron bejelentette: az új évadban tudatosan törekednek a jelmezek, bútorok, díszletelemek, kellékek újrafelhasználására, a környezettudatos energetikai fejlesztések megvalósulására. A jövőben megvizsgálják, hogy a színházi működés mely területén találhatnak ki még olyan megoldásokat, amelyekkel tehetnek a környezetünkért. Amit eddig bevezettek: az intézmény területén használt világítástechnikai eszközök, izzók teljes mértékben energiatakarékosak. A direktor elmondta azt is, hogy a Nanushkától, illetve a Body Fashion cégtől olyan textíliákat kaptak támogatásként, amelyeket fel tudnak használni jelmezekhez.

A Bartók Kamaraszínház a 2021/22-es évadban különféle kísérő rendezvényeket is elindít. A Bartók Színház – Történetek című projekt két elemből áll, havi rendszerességgel fog jelentkezni. A „Kötelezők – Koncepciók” program a magyar drámairodalom oktatásához és széles körű népszerűsítéséhez kapcsolódik segítséget nyújtva elsősorban a diákoknak a tananyagban szereplő színdarabok megismeréséhez és feldolgozásához. A „Művészi pályák” című program pedig a XX. századi magyar kulturális és művészeti életben jelentős szerepet játszó művészek életpályáját mutatja be interaktív eszközökkel. Az előadásokat Dr. Gajdó Tamás színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tudományos munkatársa és Csadi Zoltán vezetik.

Kiemelt kép: Őze Áron igazgató (fotó: Ónodi Zoltán)