Baráti Kristóf és Ránki Dezső szólójával, Bartók, Bach és Mahler műveivel kezdi meg jubileumi évadát a Zeneakadémián a Concerto Budapest szimfonikus zenekar, amely október 8-án a Magyar Kincsek Ünnepével várja a közönséget.

A Concerto Budapest 2022/23-as évadához több kerek évforduló is kapcsolódik, hiszen Keller András 15 éve vette át zeneigazgatóként és vezető karmesterként az akkor 100 éves fennállását ünneplő zenekart. Meghívására a zenei világ két legendája, Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is csatlakozik a Concerto Budapesthez a jubileumi szezonban. Keller méltatása szerint mindketten a világ legeslegjobb zenészei közé tartoznak: Pletnyov fenomenális zongoraművész és ugyanolyan fenomenális karmester is, Eötvös Péter napjaink egyik legnagyobb komponistája és egyik legnagyobb dirigense. „Mindkét minőségükben jönnek hozzánk. Ez óriási alkotói szövetséget jelent a Concerto életében, ami a zenekar művészeinek zenei világát jelentősen gazdagítja” – fogalmazott a zeneigazgató. Mihail Pletnyovval és Eötvös Péterrel október végétől májusig a Concerto Budapest több koncertjén és fesztiválján is találkozhat a közönség.

Várjon Dénes (zongora) és Keller András (karmester) (Fotó: Benkő Sándor)

Az új évadot két különleges hangversennyel nyitják meg a Zeneakadémián: pénteken este fél nyolctól a zenekarral Baráti Kristóf hegedűművész lépett pódiumra, akivel Bartók Béla II. hegedűversenyét szólaltatták meg, ma este pedig Ránki Dezső szólójával Johann Sebastian Bach két billentyűs hangszerre írt versenyműve, a d-moll és az A-dúr zongoraverseny hangzik el. Az évad első ünnepi fesztiváltrendezvénye, a Magyar Kincsek Ünnepe – amelyre Keller úgy hivatkozik, mint egy kaleidoszkópra, „ahol különböző műfajok találkoznak” – hangversenyei október 8-án 15 órától várják a közönséget a Zeneakadémián. A holnap csillagai című koncerten fellépnek a Virtuózok zenei tehetségkutató ifjú felfedezettjei, Kelemen Gáspár, Teo Gertler, Lugosi Dániel Ali és Boros Mihály, akik Liszt Ferenc, Hubay Jenő, Bartók Béla és Dubrovay László műveit szólaltatják meg. Az egyik legismertebb népzenei formáció, a Muzsikás együttes Petrás Mária énekessel és Balogh Kálmán cimbalmossal, valamint Kacsó Hanga és Szabó Dani duójával ad koncertet. Ezt követően a Concerto Budapest zenekar és Keller András hangversenyén Liszt h-moll szonátáját adja elő Várjon Dénes zongoraművész, majd Bartók egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára hangzik el Vörös Szilvia és Bretz Gábor főszereplésével.

Kiemelt kép: A Concerto Budapest Zenekara (Fotó: Benkő Sándor)