Hétfőn megtartotta évadnyitó társulati ülését a 76. évadát kezdő sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház.

Pál Ferenczi Gyöngyi megbízott igazgató azzal kezdte beszédét, hogy bízik benne, hogy az elmúlt ünnepi évad fáradalmait legalább részben sikerült kipihenniük az alkalmazottaknak, mert a kormány költségcsökkentő tervei miatt sajnos nem tudott zavartalan lenni a pihenésük. „Mert ha ez a terv életbe lép, az precedens nélküli nehéz helyzetbe sodorja az ország kulturális intézményeit. Az ötven főnél kevesebb létszámú intézmények azonnali halálát jelentené, a nagyobbak esetében pedig, mint amilyen a Tamási Áron Színház is, a hosszan tartó agonizálás időszaka kezdődne el” – mondta el. Az intézmények összevonása, a 15 százalékos leépítés, az el nem foglalt, illetve felszabadult állások megszüntetése, valamint a 7,5 százalékra csökkentett költségvetés lehetetlen helyzetet idézne elő.

A színházban már zajlanak Ivan Viripajev Iráni konferencia című darabjának próbái Bocsárdi László rendező irányításával, ezt a produkciót mutatja be az új évadban elsőként a társulat október elején. A hónap végén elkezdődik Kovács Dominik és Kovács Viktor Jégtorta című darabjának próbafolyamata Szilvay Máté rendezésében a Kamarateremben, amely több megszakítással zajlik majd a február elejére tervezett bemutatóig. Ugyancsak október végén kezdik próbálni a Chicago című musicalt, amelynek bemutatóját szilveszterkor tartják, az előadást Puskás Zoltán rendezi. A következő előadás Eugéne Labiche A Lourcine utcai gyilkosság című darabjából készül Barabás Árpád irányításával, az évad utolsó produkcióját pedig Hegymegi Máté rendezi, aki több ízben dolgozott már a sepsiszentgyörgyi színház társulatával.

A teátrum szeptemberben részt vesz a székelyudvarhelyi dráMA kortárs színházi találkozón a Napraforgó című előadással, október közepén pedig miniévadot tartanak, amely során a Gyévuska, az Oxigén, a Napraforgó és az Iráni konferencia előadásokat játssza a társulat, kiegészítve az M. Studio Mozgásszínház romeo@julia.com című előadásával, és egy, az Andrei Mureşanu Színház által ajánlott produkcióval. Az Oxigén című előadást, Pálffy Tibor rendezését beválogatták az idei Országos Színházi Fesztiválra (Festivalul Naţional de Teatru), amelynek keretében október 21-én két alkalommal is bemutatják Bukarestben. Ezenkívül a csíkszeredai és marosvásárhelyi színházzal is előadáscseréket terveznek, novemberben pedig felújításra kerül a Tóték és a Hullámzó vőlegény, a későbbiekben A sárkány, a Kaisers TV Ungarn, az Amikor telihold ragyog a turkáló felett, a Kártyások és az Aritmia.doc is újra műsorra kerülhet.

Kiemelt kép: Pillanatkép a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház évadnyitó üléséről (Fotó: Tamási Áron Színház)