Operák, oratóriumok, kortárs zene, nagyszabású produkciók és kamarakoncertek, beavató-, tematikus- és ünnepi sorozatok is szerepelnek az Alba Regia Szimfonikus Zenekar szeptemberben kezdődő évadában. A szezont megelőzően, augusztus 20-án a Székesfehérvári Királyi Napok záróakkordjaként Erkel Ferenc Bánk bán című operájának koncertszerű előadását is meghallgathatják az érdeklődők.

Ahogyan Ruff Tamás, a zenekar igazgatója rámutatott, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar székházában igen népszerű koncertsorozatokkal várják a zenekedvelő közönséget: „Most már mondhatjuk, hogy itthon vagyunk, megérkeztünk, és hosszútávon várjuk ide a kedves nézőket, hiszen másfél évvel ezelőtt megnyitottuk a ház kapuit a közönség előtt is, és azt tapasztaltuk, hogy nagyon-nagyon szeretnek az emberek idejönni, mi pedig szeretettel várjuk őket. A takarékoskodás meghozta a gyümölcsét, végre nagyobb lélegzetvételű produkciókra is számíthatunk.” Dobszay Péter szerint az elmúlt évadok a 2021-ben megfogalmazott művészi hitvallásukat alapozták meg, a következő évad ugyanezt az irányvonalat viszi tovább. „A Bánk bán utáni első koncerttermi produkciónkban (Farkas Ferenc-sorozat 1. Tündértánc) Langer Ágnes hegedűművész neve egy olyan hívószó számomra, akitől bármit szívesen hallgatnék, Mendelssohn e-moll hegedűversenyét talán legszívesebben. Nagyon nagy öröm, hogy ezzel fogjuk kezdeni az évadot. A későbbiekben két egészen kiváló zongorista, Farkas Gábor és Balázs János nagyon komoly romantikus zongoraversenyek előadóiként érkeznek majd Székesfehérvárra. A karmesterek közül visszatérő vendégünk Cser Ádám, vagy a szintén hozzánk tartozó nagyszerű karnagy, Pad Zoltán állandó, egész hangversenysorozatban való jelenléte nagyon nagy öröm számunkra. És először fog Székesfehérvárra látogatni Bogányi Tibor, a Pécsi Pannon Filharmonikusok vezető karmestere, akit szintén nagy szeretettel várunk majd.”

Dobszay Péter az Alba Regia Szimfonikus Zenekar évados sajtótájékoztatóján (Fotó: Simon Erika)

Dr. Szabó Balázs, a zenekar művészeti tanácsadója szerint az évadtervezésnél nagy hasznát vették a közönség reakcióinak: „Az Ünnepi sorozatban látható – Cherubini, Liszt és Bach János passiója hangzik majd el – , hogy három nagyléptékű oratorikus mű csendül fel, hiszen azt tapasztaltuk, hogy a székesfehérvári közönség továbbra is nagyon szereti az oratorikus, a vokális műfajokat. Nagyon érdekes kihívás volt a kortárs zene megjelenése Székesfehérváron, és megállapítottuk, hogy a Kérdezd a zeneszerzőt! és a Kérdezd a karmestert! sorozataink kifejezetten sikeresnek bizonyultak. Az idei évben nagy jubileumot ünneplünk, hiszen Ligeti György születésének 100. évfordulója van, és a novemberi koncertre sikerült megnyernünk Tihanyi László zeneszerzőt, aki a kortárs zene egyik kitűnő előadója, ő fog dirigálni. Van egyfajta edukációs szándék a közönség felé, a Somorjai Ferenc-sorozat őszi koncertjei is ezt képviselik: szeptember 21-én Haydn Eszterházán, majd november 16-én Schubertiada című koncertjeink egy-egy jól kiválasztott zenetörténeti korszakot és helyszínt fognak bemutatni.”

Kiemelt kép: Pillanatkép az Alba Regia Szimfonikus Zenekar évadhirdető sajtótájékoztatóján (Fotó: Simon Erika)