Hogyan lehetséges együtt élni egy hatalmas traumával? Mit lehet kezdeni saját terheinkkel, és ezek milyen hatással vannak életünk további részére? Többek között ezekre a kérdésekre is keresi a választ a TÁP Színház legújabb előadása, melyet április 26-tól európai ősbemutatóként mutatnak be a Jurányi Inkubátorházban Törőcsik Franciska főszereplésével.

Az Anonyma – Nő háborúban című monodráma egy harmincas évei elején járó, értelmiségi nő naplóbejegyzéseiből állt össze, melyhez az alapot az Egy nő Berlinben című könyv adta. A névtelenségbe burkolózó író szikáran, önsajnálat nélkül, akasztófahumorral és megdöbbentően modern nyelven mesél az 1945. április 20. és július 22. között történt berlini eseményekről, azokról a hétköznapokról, amikor a Vörös Hadsereg katonái tömegével erőszakolták meg a városban rekedt német nőket.

A könyv első megjelenése hatalmas társadalmi felzúdulást váltott ki, be is tiltották, és csak ötven évvel később került ismét nyomtatásba 2000 elején. Ekkor újfent végigsöpört az országon, és 19 hétig vezette a német könyveladási sikerlistákat, ám ez a történet Európában először Magyarországon lesz látható színpadi produkcióként. Az előadás rendezője Papp Bojána, a korábban dokumentumfilmjei révén ismert alkotó, akinek ez lesz az első színházi munkája. A monodráma egyetlen szereplőjét Törőcsik Franciska játssza, aki előadásával nem csak Anonymát, hanem minden nőt képvisel majd, akit a háborúk során kihasználtak, vagy akár a mai napig visszaélnek kiszolgáltatott helyzetükkel.

Kiemelt kép: Törőcsik Franciska (fotó: Papp-Schneider Photography)