Hat európai nemzet különleges dokumentumai segítségével mutatja be a közös európai történelmet a Magyar Nemzeti Levéltár Európa megteremtése – Történelem, emlékezet és az európaiság ezeréves mítosza című tárlata a Várkert Bazárban.

A nemzetközi együttműködésben létrehozott kiállításon többek között kiderül, hogy miként kértek csókot rúnaírással 1100 körül Norvégiában, hogyan rendelte el Mária Terézia a Szent Jobb tiszteletét, mivel indokolta kérelmét Miguel de Cervantes a Don Quijote kiadására, mit tartalmazott Edvard Munch végrendelete, valamint, hogy miként lett Werbőczi István egyenlő igazságszolgáltatásról írt levele a Magyar Királyság egyik meghatározó, több mint 400 évig érvényes jogi alapvetése. A tárlat a különleges dokumentumok segítségével teremti meg azt a horizontot, ahonnan az európai történelem közös történelemként látható. A kiállítás iratait európai országok levéltárainak munkatársai gyűjtötték össze és rendezték egymás mellé négy lehetséges nézőpont – Európa szellemisége, sokfélesége, az európai kereszténység és a felvilágosodás öröksége – szerint.

A tárlaton fiatal dizájnerek munkái is megtekinthetők, akik a portugál, a norvég, a máltai, a magyar és a spanyol archívumok irataiból inspirálódva terveztek használati tárgyakat vagy adaptálták azok motívumait hétköznapi eszközökre. A digitális felületeken a látogatókat a kiállítási tematikához kapcsolódó 3D-s videójáték, virtuális szerepjáték, kvíz- és memóriajátékok is várják.

Az Európa Digitális Kincsei című kiállítássorozat harmadik, befejező részeként nyíló tárlat a European Digital Treasures című projekthez kapcsolódik, amelynek célja a levéltári anyagok minél szélesebb körű, zömmel digitális formára hagyatkozó bemutatása.

Kiemelt kép: Pillanatkép az Európa megteremtése című kiállítás megnyitójáról (Fotó: Lantos Zsuzsanna)