Május 27. és 29. között kerül megrendezésre a Mozaik Múzeumtúra Roadshow Esztergomban: a háromnapos rendezvényen a látogatók az MNM Esztergomi Vármúzeumában élő történelmi tárlatvezetésen, az MNM Balassa Bálint Múzeumában több időpontban induló tárlatvezetésen, az MNM Babits Mihály Emlékházában múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt, a Duna Múzeumban pedig családi napot tartanak.

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet Mozaik Múzeumtúra 2016-ban indult Roadshow programjai vidéki helyszíneken kerülnek megrendezésre, ahol az intézet a helyi múzeumokkal, muzeális intézményekkel közösen múzeumi napokat szervez, változatos programokkal, különleges tárlatvezetésekkel, társművészeti előadásokkal és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal. A Mozaik Múzeumtúra Roadshow eddig 21 városba jutott el, ahol a 61 résztvevő múzeum közreműködésével megtartott 224 múzeumi programon közel 25 000 ember vett részt. 2022 májusában a helyszín a festői Esztergom lesz.

A programsorozat első napján, május 27-én az MNM Balassa Bálint Múzeuma és az MNM Babits Mihály Emlékháza múzeumpedagógiai foglalkozásokat és tárlatvezetéseket tart iskolás csoportokat. Akár a római hétköznapokra, a régészeti ásatásokon előkerült leletekre vagy Babits Mihály előhegyi házára kíváncsiak a diákok, ez a nap tökéletes alkalom a múzeumok megismerésére. A szabad időpontok iránt érdeklődni és jelentkezni a foglalkozásokra a balassamuzeum@balassamuzeum.hu e-mail címen lehet. 17 és 18 óra között az MNM Esztergomi Vármúzeuma élő történelmi tárlatvezetésre invitálja a látogatókat, akik megismerkedhetnek Margit királynéval, III. Béla második feleségével és a királyné udvarhölgyével. Erre az eseményre a programszervezők egyéni látogatók jelentkezését várják, a részvételi szándékot a szervezes@mnmvarmuzeuma.hu e-mail címen lehet jelezni.

A Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának udavara (Fotó: varmegom.hu)

Másnap a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeumban (Duna Múzeum) délután 14 és 17 óra között családi nap kerül megrendezésre. A hagyományos programok helyett ezen a napon a méz és a méhészkedés lesz a rendezvény központi témája, felhívva a figyelmet a beporzó rovarok fontosságára, és a méznek életünkben, kultúránkban betöltött szerepére. A rendezvénynek a Mézes Gondolatok című időszaki kiállítás adja az apropóját, mely bemutatja a méhészkedés technika- és kultúrtörténetét, jellegzetes eszközeit, valamint a méhek világát. A múzeum a kiállításhoz és a méhészethez kapcsolódó foglalkozásokkal várja az érdeklődőket.

Az idei Mozaik Múzeumtúra Roadshow további különlegessége, hogy a négy intézmény május 29-én, vasárnap 10 és 14 óra között egy közös kitelepüléssel várja az érdeklődőket. Az esztergomi Széchenyi téren a városi gyereknaphoz kapcsolódóan a múzeumok is kicsiknek szóló programokkal készülnek: többek között kézműves foglalkozásokkal, történelmi memóriajátékkal, a Korok és Korszakok című válogatós játékkal, papírforgó készítéssel, vízzel működő modellekkel.

A részletes programleírás az esemény Facebook oldalán található.

Kiemelt kép: Mozaik Múzeumtúra Roadshow – Esztegom (Fotó: Mozaik Múzeumtúra Facebook oldal)