Június 10-én és 11-én esélyegyenlőségi napokat tartanak a városligeti Millennium Házában. A Tégy egy lépést! elnevezésű kétnapos rendezvénysorozaton Gryllus Vilmos, Barabás Lőrinc, Hoppál Mihály, a Klárisok mesezenekar és a Julianna Gyermekkórus ad ingyenes koncertet, valamint a fővárosi és a vidéki iskolásoknak érzékenyítő és edukatív programokat is szerveznek.

A Tégy egy lépést! Esélyegyenlőségi napok immár második alkalommal hozza össze a szakmában dolgozókat és a családokat: a sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, valamint a beteg gyerekekkel foglalkozó intézmények (Bethesda Gyermekkórház, Mozgásjavító EGYMI, Vakok Iskolája, Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, KórházSuli) megnyitják kapuikat és szemléletformáló foglalkozások keretében engednek bepillantást a látássérült, a mozgáskorlátozott, vagy éppen beteg iskolások mindennapjaiba. A cél, hogy közelebb hozzák egymáshoz az eltérő helyzetben élő gyermekeket: különböző tevékenységeken keresztül bepillantást adnak a sajátos nevelési igényű és tartósan beteg gyermekek mindennapjaiba.

Június 10-én az eseményt szervező, fent nevezett intézményekbe látogatnak el fővárosi és vidéki iskolai osztályok, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a Braille írás alapjaival, megtudhatják milyen mozgáskorlátozott iskolásnak lenni, vagy egy betegség következményeivel együtt élni. A Millennium Házában pedig a Gyengénlátók Módszertani Intézménye és a Hallássérültek Módszertani Intézménye tart szemléletformáló foglalkozásokat.

Pillanatkép az Eselyengyelőségi napokról (Fotó: Liget Budapest)

Másnap a családokat várják a Millennium Házában és a parkban ingyenes programokkal. A szervező intézmények célkitűzését további szakmai szervezetek támogatják, akik szintén megtalálhatóak lesznek a helyszínen: a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ), Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE), a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ), valamint betegjogi képviselők. A szemléletformáló programok mellett lesznek koncertek, meseelőadások, az alkotó kedvűeket pedig művészeti workshopok is várják.

A Millennium Háza parkjában a Nagyszínpadon 10 órakor a Julianna Gyermekkórus nyitja meg az esélyegyenlőségi családi napot, majd Gryllus Vilmos nagykoncertjén vehetnek részt a gyerekek. Déltől az érdeklődők találkozhatnak Hajmási Évi, Kiss Péter Pál, Bélafi Szilárd, Vincze Gábor paralimpikonokkal, akik kerekasztal-beszélgetésen vesznek részt Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára vezetésével. A délutáni programot 14 órától a Klárisok mesezenekar koncertje nyitja meg, majd a Hoppál Mihály Band koncertezik. 18 órától Barabás Lőrinc jazztrombitás gyermekkoncertje zárja a napot a Nagyszínpadon.

Pillanatkép az Eselyengyelőségi napokról (Fotó: Liget Budapest)

Mindeközben a Millennium Házában Ösvényeinken: Veled címmel szemléletformáló tárlatvezetés várja az érdeklődőket. A kiállítás a Millennium Háza, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Mozgásjavító EGYMI összefogásával és együttműködésében, valamint a Magyar Paralimpia Bizottság támogatásával jött létre, célja, hogy a partnerintézmények társadalmi felelősségvállalásának szellemiségében született kiállításokon keresztül bemutassa a mozgáskorlátozott gyermekek mindennapjait, és végigvezesse a látogatókat a gyerekek életbe történő kilépéséig, önállóságuk megtalálásáig. A művészeti workshopok keretében reptethető papírmadár készítéssel és szabadtéri festéssel várják az érdeklődőket: a szabadtéri közösségi élmény során egy nagy vásznon közös, látványos alkotás készül.

A Nagyszínpad mellett az intézményi sátrakban 10 és 18 óra között számos izgalmas érzékenyítő foglalkozással készülnek. Az eseménysorozat fővédnöke Fülöp Attila, a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős államtitkára.

Kiemelt kép: Pillanatkép az Eselyengyelőségi napokról (Fotó: Liget Budapest)