Janikovszky Éva írónő nevét viseli majd a Dob utca 37. telken kialakított park – erről döntött Erzsébetváros képviselőtestülete.

Az Erzsébetváros képviselőtestülete november 16-án megtartott ülésén ugyan vita alakult ki a park elnevezéséről, ahol egyébként már megtalálható egy Janikoszky Éva szobor. A Fidesz képviselői, Radics Béla és Ripka András – bár nem vitatták a névadó kvalitásait – a döntés ellen foglaltak állást, az írónő férjének szerintük még nem teljesen tisztázott politikai tevékenysége miatt. Kispál Tibor, Bárdi Zsuzsa, Szücs Balázs alpolgármesterek Niedermüller Péter polgármesterrel együtt viszont úgy érveltek, hogy Janikovszky Éva, akinek műveit 41 országban adták ki, a magyar irodalom európai súlyú alakja, alkotói súlyát nem lehet megkérdőjelezni. A képviselők a határozati javaslatot végül a fideszes képviselők ellenszavazatával és tartózkodásával fogadták el.

Janikovszky Éva (1926-2003) első kötetét 1957-ben adták ki (ezt még Kispál Évaként jegyezte), amelyet 32 további követett. Írói világában fontos helyet kap az őszinteség, a barátság, a közösség, a munka, a játék. Még akkor is, ha nem gyerekeknek, hanem felnőtteknek, illetve az idősebbeknek szerez kellemes perceket szavaival. Kimeríthetetlen témája a felnőtt-gyerek kapcsolat, a mindennapi élet – sajátosan mindennapi élményeivel és konfliktusaival. Az írás mellett foglalkozott filmforgatókönyvekkel, dolgozott hetilapoknak, folyóiratoknak, gyakran szerepelt a televízióban, rádióban. Több könyvéből készült rajzfilm, tévéjáték, valamint színházi előadás. Az 1960-as Szalmaláng című regényén szerepelt először a Janikovszky Éva név, amelyet az évtized végére országszerte ismertek. Szövegei elválaszthatatlanok Réber László rajzaitól: amíg Janikovszky kevés szóval ír, Réber egyetlen vonallal rajzol. Ezzel a módszerrel leegyszerűsítették, modellszerűvé tették a világot, és rengeteg teret hagytak a szabad asszociációnak.

Kiemelt kép: Janikovszky Éva (Fotó: Nők Lapja)