Budapest első közparkjának szabadtéri színháza a 100. évfordulójához ért, amelynek megünneplésére a szervezők izgalmas programokra, többek között különleges filmvetítésekre, kulturális sétákra, szórakoztató koncertekre és az ország teátrumainak vendégjátékaira invitálják meg az érdeklődőket. A Városmajori Szabadtéri Színpad helyet biztosít fővárosi és vidéki színházak darabjainak egyaránt, így a szeptember elejéig tartó programsorozat keretében megtekinthető lesz – a teljesség igénye nélkül – Molnár Áron, Lovas Rozi és Lengyel Tamás Árvák című drámája (Szentendrei Teátrum), a Poppea megkoronázásának hattyúdala (Katona József Színház), Alföldi Róbert Frivolja (Átrium) és Shakespeare egyik klasszikusa, a Szentivánéji álom (Budaörsi Latinovits Színház). Az alábbiakban azonban három olyan előadásra koncentrálunk, amik július elején igyekeznek mosolyt csalni az arcokra, elgondolkodtatni, kiszakítani minket kicsit a hétköznapokból.

A júliusi színdarabok sorát az Orlai Produkciós Iroda felkavaró története, az A szív hídjai nyitja. Robert James Waller Zöldi Gergely alkalmazta színpadra és Novák Eszter rendezésében valósult meg. Waller nagy sikerű regényének filmváltozatában Meryl Streep és Clint Eastwood párosát csodálhatták a nézők, a Magyarországon először az Orlai Produkciós Iroda által bemutatott sztorit pedig egy nem kevésbé zseniális duó, a Jászai Mari-díjas László Zsolt és a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Udvaros Dorottya teszik felejthetetlenné. A sztori szerint 1965-be repít vissza minket, egy amerikai kisváros a helyszín, a középpontban pedig egy nő – aki Olaszországból Amerikába költözött, hogy feleség és anya legyen egy farmon -, valamint egy férfi – aki fényképeket készít a környék fedett hídjairól – áll, valamint egy véletlen találkozás, ami mindkettejükre nagy hatással lesz. De pár nap vajon elég ahhoz, hogy gyökeresen megváltozzon két ember élete? Július 3-án, vasárnap este kiderül.

Udvaros Dorottya és László Zsolt A szív hídjai című előadásban (fotó: Városmajori Szabadtéri Színpad)

Ahogyan az is, hogy létezik olyan, aki még nem hallott a Tartuffe-ről? Moliére klasszikusát az évszázadok során megszámlálhatatlanul sokszor dolgozták fel a világ számos pontján, a Városmajori Szabadtéri Színpadon a Miskolci Nemzeti Színház előadásában láthatjuk július 6-án megelevenedni az örök érvényű kérdéseket boncolgató és végtelenül szórakoztató vígjátékot, Rusznyák Gábor rendezésében. A címszerepben a Jászai Mari-díjas Harsányi Attilát köszöntheti a közönség, a további szerepekben pedig olyan művészek brillírozhatnak, mint Görög László, Máhr Ági, Czakó Julianna, Tegyi Kornél, Prohászka Fanni, Börcsök Olivér, Fandl Ferenc, Keresztes Sándor és Czvikker Lilla. Amiképpen a Moliérről való megemlékezésünkben írtuk, a szerző művei több száz évvel később sem vesztettek aktualitásukból, nem váltak unalmassá vagy porossá, szereplői és konfliktushelyzetei olyanok, amikkel 2022-ben is találkozhatunk. A Tartuffe minden egyes olvasatában képes a mára reflektálni, az emberi természet árnyoldalait bemutatva fejlődésre, a jóra törekvésre inspirálni.

Jelenet a Tartuffe-ből (Fotó: Városmajori Szabadtéri Színpad)

Shelagh Delaney talán neve talán nem ívódott be olyan mélyen a színháztörténelembe, mint Moliére-é, mindazonáltal 1958-ban született drámája, az Egy csepp méz gyorsan meghódította a Broadway-t és a West Endet is, majd Tony Richardson faragott belőle filmet 1961-ben, ami mára klasszikussá vált. A darab Totth Benedek fordításában került bemutatásra a Radnóti Miklós Színházban, Valló Péter állította színpadra. A rendező ekképpen nyilatkozott a műről: „A darab tételesen fölsorolja mindazoknak a társadalmi szituációknak a sérültjeit, áldozatait, akiket a többségi társadalom marginalizálni szokott. Erről az esélytelenségről szól a darab. Mi történik veled, ha kiszorultál? (…) Megpróbálom az élet eleven természetét megmutatni, amiben sajnos, egyszerre van jelen a rossz és a jó, a szerethető a szerethetetlennel, a hazugság az igazsággal.” Az Egy csepp méz hétköznapi hőseit – akik a szegénység, a másság, a kirekesztettség fojtogató közegében próbálnak meg boldogulni – olyan művészek keltik életre, mint Mészáros Blanka, Kováts Adél, Rusznák András, Baki Dániel és Porogi Ádám. Olyan karaktereket formálnak meg ők, akikkel könnyen lehet azonosulni, július 7-én, csütörtökön este pedig ezt mindenki a saját bőrén tapasztalhatja meg.

Jelenet az Egy csepp méz című előadásból (fotó: Radnóti Színház)

Ha valakinek felkeltették az érdeklődését az előadások, a hivatalos honlapon csaphat le a jegyekre különböző árkategóriákban. És mi lehet annál jobb, minthogy jó levegőn, szabad ég alatt együtt szórakozunk, éljük meg a pillanatot, tűnődünk el az élet kérdésein többek között olyan zseniális művészek tolmácsolásában, mint László Zsolt, Udvaros Dorottya, Kováts Adél és Görög László? Elvégre ahogy Moliére fogalmazott: „Töltsék el a szívünk száz ég gyönyörei, Nem boldog, míg titkát nem tudja valaki.” Szerencsére a Városmajori Szabadtéri Színpad titkait bárki megismerheti.

Kiemelt kép: Udvaros Dorottya és László Zsolt az A szív hídjai című előadásban (Fotó: Győri Hírlap)