Még be sem mutatta a Csokonai Színház Bethlenfalvy Ádám Szétbombázva című rendezését, már hallani ellenző hangokat.

Sarah Kane meglehetősen borús hangulatú darabjában Ian, a középkorú, megfáradt, gint vedelő újságíró egy csilli-villi hotelszobába érkezik egykori szeretőjével, Cate-tel. Nem ugyanazt akarják egymástól, meg is van az ára. Kis hétköznapi erőszak. És egyszer csak berobban a kinti világ. De hol vannak egyáltalán? Érkezik egy katona, magával hozva az élet-halál helyzetek brutalitását. A Szétbombázva az erőszak természetét vizsgálja. Mi köze a magánéletünknek a kinti világhoz? Hol ér véget a valóság, és hol kezdődik a fikció? – olvasható a felvezető szövegben.

A debreceni teátrum színházi-nevelési programja évek óta az egyik legerősebb a vidéki színházak közül, talán egyedül Zalaegerszegen folyt még a debreceninél is komolyabb színházpedagógiai munka. Nem véletlen, hogy ezt a munkát Zalaegerszegen az a Madák Zsuzsanna végezte el, aki jelenleg a Csokonai Színházban is ilyen jellegű előadásokat rendez. Ebbe a munkába Bethlenfalvy Ádám már a Verona 1301 című előadásnál beszállt szakmai konzulensként. Debrecenben van elképzelés arról, mit kezdjenek a fiatal színházba járókkal, és ehhez a megfelelő embereket is meg tudták nyerni.

A Szétbombázva olvasópróbája (Fotó: Máthé András)

Zalaegerszegen több esetben is hangot adtak korábban a helyi közönség egyes tagjai annak, hogy a morális és lelki lebomlottságot felmutató előadásokat nem szívesen látják. Sztarenki Pál két rendezése – a Kövek és a Közellenség is – közbeszéd tárgya lett körülbelül három évvel ezelőtt.

Most annyival cifrább a történet, hogy majdnem egy hónappal a bemutató előtt, vagyis látatlanban emeltek hangot a darabbal és a készülő előadással szemben. Elsőként a politika. Ágoston Tibor ugyanis a Mi Hazánk Mozgalom képviselője hosszan elemezte az önkormányzati közgyűlésen a darabot, amit aberráltnak tartott (http://www.dehir.hu/kultura/x-percig-elemezte-a-kozgyulesen-agoston-tibor-a-csokonai-szinhaz-uj-eloadasat/2019/01/24/). „Aki a habitusomat ismeri, tudja, ha akkor lett volna nálam egy pisztoly, lehet, hogy bemegyek a színházba. Még az a szerencse, hogy nem volt” – fogalmazott, majd azt is hozzátette, hogy ha nem veszi le a darabot a műsorról, akkor ebbe Gemza Péter igazgató is könnyen belebukhat.

Papp László polgármesterrel együtt nézték át a szövegkönyvet. A polgármester azt mondta, noha a darab nem ízlése szerint való, de az Önkormányzat nem akar beleszólni a színház művészeti működésébe.

Bethlenfalvy Ádámmal korábban készült egy interjú (http://www.dehir.hu/kultura/ha-mai-tortenetrol-van-szo-megrettenunk/2019/01/22/) , ahol elmondja, hogy olvasatában a darab arról szól, hogy „az ember hogyan kapcsolódik az őt körülvevő valósághoz, hogyan befolyásolja őt a világ, amelyik körülveszi, és hogyan befolyásolhatja ő – annak minden problémájával együtt – a körülötte lévő világot. Mennyire része az erőszak a minket körülvevő világunknak? Hogy tudunk kapcsolatba lépni egymással?” „Olyan kérdéseket vet fel Sarah Kane darabja, amelyekről hasznos lenne társadalmilag beszélnünk” – fűzi hozzá.

A Szétbombázva olvasópróbája (Fotó: Máthé András)

Hogy Ágoston Tibor hozzászólása nem maradt hangulati következmények nélkül, jól példázza Gall Gábor, vélhetően helyi lakos több szerkesztőséghez is elküldött véleménye. Ezt a véleményt úgy lehetne összefoglalni, hogy nincs szükség olyan alkotásokra, amelyek például az erőszakon keresztül ábrázolja egymáshoz való viszonyainkat, sőt általában olyanokra sem, amelyek brutálisnak és tragédiák sorozatának mutatja az életünket, mivel ezek meglátása szerint kártékonyak az egész hazai kultúra számára. Miként az a rendező is, aki felelőtlenül ilyen darabokat állít színpadra.

A darabot ezek ellenére vagy ezzel együtt vélhetően be fogják mutatni. És bizonyára lesznek olyanok, akik Gall Gáborhoz és Ágoston Tiborhoz hasonlóan fognak róla vélekedni, mások vélhetően megértőbben állnak majd ahhoz a színházi elképzeléshez, hogy a fiatalokat húsbavágó és szikár képzetekkel is lehet nevelni, ami ebben az esetben a gondolkodásra való képességek fejlesztését jelenti. Egy dolgot azonban sem az ellenzőknek, sem a méltatóknak nem szabadna elfelejteni: mindannyian ugyanazt szeretnénk, hogy az elkövetkező generációk élhetőbbé tegyék a világot, amiben élni fognak.

TÖRÖK ÁKOS

Kiemelt kép: A Szétbombázva olvasópróbája (Fotó: Máthé András)