A Ciceró Könyvstúdiónak köszönhetően már magyarul is olvasható Noelle Stevenson, Grace Ellis, Shannon Watters és Brooklyn Allen Eisner-díjas képregénysorozata, a Cserkeszterek, amely egy cserkésztábor lakóinak nem mindennapi kalandjait meséli el.

A történet középpontjában öt lány, Jo, April, Mal, Molly és Ripley áll, akik egy hétköznapinak abszolút nem mondható cserkésztáborban vesznek részt. Az elejtett és véletlenül elkapott félmondatok is azt bizonyítják, hogy nincs minden rendben, de amikor háromszemű rókákkal, medveasszonyokkal és vízi szörnyekkel kell felvenniük a harcot, az öt jó barát (és az olvasó) számára nyilvánvalóvá válik, hogy itt bizony nem babra megy a játék. Amikor az erdő mélyén felfedeznek egy matematikai alapokra épített, ám életveszélyes barlangot, a Cserkeszterek – eleget téve az esküjüknek – bátran állnak a kihívások és akadályok elé.

A Cserkeszterek (eredeti címén Lumberjanes) a tervek szerint nyolc füzetből állt volna (ezt fedi le a magyarul eddig megjelent két kötet), majd akkora siker lett, hogy közel tízszeresére nőtt az epizódok száma: a 2014-ben indult széria egészen 2020-ig futott, ez idő alatt pedig mintegy 75 szám és egy extra történet jelent meg. Vagyis: amikor a Ciceró Könyvstúdió 2021-ben belevágott Noelle Stevenson és Grace Ellis képregényének hazai gondozásába, már egy lezárt sorozatról volt szó. A vállalkozás így is meglehetősen rizikós volt, hiszen gyűjteményes kiadásban is 20 kötetről van szó (nagyjából 4 füzet/könyv), és egyelőre csak bízhatunk abban, hogy a jövőben is folytatódnak a Miss Quinzella Thiskwin Penniquiquil Thistle Crumpet tábor (belevaló hölgyfélék számára) lakóinak kalandjai.

Jelenetkép a Cserkeszterek című kötetből

Az első rész (Rettegjetek a szent nyávogótól) magából a történetből, a fő konfliktusból szinte semmit sem mutat meg, éppen csak fel-felvillant olyan elemeket, amelyeknek céljuk az olvasó érdeklődésének felkeltése. Úgyis mondhatnám, hogy az első négy füzet alapján a sztori bármilyen fordulatot vehetne, hiszen az epizodikus felépítés miatt fejezetről fejezetre változik a benyomásunk. A rejtély feloldásában, vagy legalábbis az iránymutatásban a második kötet (Barátság maximumon) lesz a segítségünkre. Itt már kezd egységessé válni a kép, sok minden nyer magyarázatot, és noha pár kérdés továbbra is megválaszolatlan marad, az első nyolc füzet mégis egy egészet ad ki. (Így, ha nem is folytatódna a sorozat magyar nyelvű kiadása, akkor is egy teljes értékű történetet kapunk.) A kezdeti kaotikusság kapott egy rendszert, amelyben mindennek jelentősége van: az ikonikus helyszínek és természetfeletti lények is egyaránt visszatérnek, és most már nem is minden ok nélkül, a karakterek is jóval árnyaltabbak lesznek, csakúgy, mint a közöttük meglévő viszonyrendszer is.

Titkok és rejtélyek garmadáját kapjuk meg, amelyek alapján nem meglepő, hogy hat éven át futott a széria, hiszen az alapanyagban van annyi, hogy egy nagyívű történetet meséljen el. Persze, ez csak a képregény számos erényeinek egyike, mert az izgalmas történetvezetés csak egy dolog, de a körítés egyáltalán nem mindegy. Shannon Watters és Brooklyn Alle a 2010-es évek Disney-animációit, valamint az olyan remekműveket, mint a Rejtélyek városkája idéző illusztrációi kiválóan alkalmazkodnak ehhez az abszurd világhoz, amelybe akár egy random(nak ható) raptorinvázió is tökéletesen belefér. A rajzok már önmagukban mosolyt csalnak a gyerek és felnőtt olvasók arcára egyaránt, és akkor még nem is beszéltünk a történtet teljes mértékben átható groteszk humorról, a kiváló gegekről és a nagyon is frappáns szójátékoktól, amelyektől hemzseg a kötet. Itt kell külön kiemelni a fordító, Kleinheincz Csilla magyar szövegét, aki tökéletesen ráérzett a képregény nyelvezetére, és akinek köszönhetően a hazai olvasók ugyanazt (ha némely esetben nem többet) kapnak, mint angol nyelvű társaink.

Jelenetkép a Cserkeszterek című kötetből

Az öt főhős mindegyike igazán színes egyéniség, akiknek egyaránt megvannak a maguk hibái és erényei, de ezek mégsem kerülnek minduntalan kiemelésre. Bármennyire is eltúlzott karaktereknek tűnnek első pillantásra, nagyon is emberiek, a köztük lévő szövetség pedig éppen ezért bír el nagyon sok mindent. A képregény több ponton rácáfol a lányokkal és a képességeikkel kapcsolatos sztereotípiákra, de ezt nem minden áron akarja az olvasó arcába tolni, a „megmondás” helyett csak megmutatja, hogy mindezt mennyire természetes. A leglátványosabb karakterfejlődés azonban mégsem a főszereplőkhöz köthető, hanem a lányok felügyelőjéhez (aki egyébként személyes kedvencemmé is vált). A szabályokat minden esetben betartó és minden áron betartató Jane igazán üde színfoltja az egyébként sem unalmas történetnek, főleg, mikor ráébred arra, egyben be is látja, hogy vannak helyzetek, amelyek feloldást adnak az előre lefektetett szabályok alól, és éppen akkor döntünk helyesen, ha egy nagyobb jó érdekében megszegjük azokat.

Összességében a Cserkeszterek egy izgalmas, misztikummal, rejtéllyel és humorral fűszerezett feel-good képregény, amely tökéletesen visszaadja a nyári táborok hangulatát. És habár a célközönség a tizenéves korosztály, bizton állíthatom, hogy a felnőttek is ugyanolyan jól tudnak szórakozni – ha nem jobban.

Noelle Stevenson – Grace Ellis – Shannon Watters – Brooklyn Allen: Cserkeszterek 1. – Rettegjetek a szent nyávogótól! (Lumberjanes – Beware the Kitten Holy); Cserkeszterek 2. – Barátság a maximumon (Lumberjanes – Friendship to the Max), ford. Kleinheincz Csilla, Ciceró Könyvstúdió, 112-128 oldal