Július végén, 27. és 30. között rendezik meg Zircen az I. Kulturális Stelázsi Hagyományőrző Rendezvényt, amelyen az elsődlegesen hagyományoző jelleg mellett más műfajok is megjelennek.

Szórakoztató zenés műsorszámok, táncház, folk-kocsma, a Bakony természeti és néprajzi értékeit bemutató kiállítások, népi játékpark és hangszerbemutató, népművészeti képzések, mesterségbemutatók és “parasztudvar” is várja az érdeklődőket, akik Székelyföld és Kárpátalja hagyományaiból is ízelítőt kaphatnak a négynapos fesztiválon. Fellép többek között a Boban Markovic Orkestar, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, a Talamba Ütőegyüttes és a Kerekes Band is, a családosokat pedig Kalap Jakab gyermekkoncertje várja. A kicsiket emellett gólyalábasok produkciói, népi játékok, foglalkoztatók és kézművesek sokasága is várja.

A helyszín adottságaihoz illően a természet szépségeit is felfedezhetjük, hiszen Zirc és környékén számos látnivaló és kedvelt túraútvonal található, de ellátogathatunk a Zirci Ciszterci Apátsághoz is, amelynek környezetében helyezkedik el az angolkert stílusban kialakított Zirci Arborétum. Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma és a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház kiállításai és múzeumpedagógiai programjai egész évben vonzó és tartalmas élményt nyújtanak.

Kiemelt kép: Boban Marković Orkestar (Fotó: Zsidó Kulturális Fesztivál)