Én teátrista leszek!” – szól a Budaörsi Latinovits Színház Liliomfi című előadásának mottója, melyet április 20-án 21 órától az M5 csatorna műsorán tekinthetnek majd meg az érdeklődők.

A humorral teli klasszikus magyar népszínművet Szigligeti Ede írta 1849-ben. A 19. század egyik legkiemelkedőbb magyar drámaírója és színpadi rendezője több mint 100 eredeti darabot jegyez. Drámáiban mindig nagy hangsúlyt fektetett a fordulatos és változatos meseszövés technikájára, és arra, hogy nemcsak történeteiben, hanem nyelvezetében is modern legyen. Bár a jellemábrázolásban kritikusai szerint gyengébb volt, mint a cselekmény felépítésében és a jelenetezésében, még így is sikerült olyan karaktereket teremtenie, amelyek örökké halhatatlanok maradnak a magyar színjátszás történetében.

Ilyen Liliomfi is, aki szélhámos teátristaként igyekszik meghódítani szerelmét, Mariskát, miközben egyetlen igaz szenvedélyének hódol és színházat csinál. Az ő cselszövésekben és félreértésekben bővelkedő történetét dolgozza fel a Budaörsi Latinovits Színház azonos című előadása, melynek szövegkönyvét Vecsei H. Miklós jegyzi. Az ifj. Vidnyánszky Attila rendezte változat a színház és a színészélet oldaláról közelíti meg Szigligeti klasszikusát, még inkább előtérbe helyezve a teátristák küzdelmét a társadalmi elfogadásért, miközben garantált szórakozást és sok-sok nevetést ígér a közönségnek. „Itt senki sem az, aki, és semmi nem az, ami. Még a hazugság sem igazi hazugság, hiszen színészek hazudnak, márpedig azoknak rendes ember szavát sem hiszi amúgy sem. Az efféle helyzetekből a való életben cifra kis bonyodalmak szoktak adódni – és nincs ez másképpen ebben a népszínműben sem, ahol senki sem az, aki, viszont minden ajtó fülekkel van kitapétázva, és minden fillér kölcsönben van…”

A rögzített előadásban színpadra lép Szabó Sebestyén László, Waskovics Andrea, Böröndi Bence, Bregyán Péter, Dóra Béla, Figeczky Bence, Gyöngyösi Zoltán, Ilyés Róbert, Rujder Vivien, Spolarics Andrea és Vecsei H. Miklós.

Kiemelt kép: Waskovics Andrea a Liliomfi című előadásban (Fotó: Budaörsi Latinovits Színház)