December 15-én érkezik a könyvesboltokba Sándor L. István Szabadságszigetek című kötete. A Selinunte Kiadó gondozásában megjelenő könyv Fodor Tamás és a Stúdió K történetét dolgozza fel, a kezdetektől egészen 1978-ig.

Fodor Tamás és alkotócsoportja, a Stúdió K a ’70-es évek nagy alternatív robbanása során emigrált a hivatalos, szemmel tartott és ellenőrzött kulturális életből. Fodorék megelégelték az állandó csatározást a művészi élet szemmel tartóival, belefáradtak „ügyükbe”, amelyet Kádár csak Orfeo-ügynek nevezett. Létrehoztak egy színházi alkotóközösséget, egy ’68 szelleméből táplálkozó kommunát. Házat kezdtek építeni Pilisborosjenőn, hogy a teljes csapat odaköltözzön. Megalkuvások nélküli, autonóm létezési szándék és kérlelhetetlen művészi igény munkált bennünk. A Stúdió K minden ízében ellenszínház volt. Értékei, eszményei, sőt egyáltalán a létezése is megkérdőjelezte, leleplezte az elmosódó körvonalú hazugság világát. Mindez persze inkább szociológiai vizsgálódás tárgya lehetne, ha a kísérletükből nem született volna meg a korszak egyik legjobb és legfontosabb előadása, a mai napig meghatározó Woyzeck. Az előadás szokatlanul intenzív kapcsolatot teremtett szereplők és nézők között, a nézők néma tanúként karnyújtásnyira követték a kivételesen élesre hangolt játékot. A színészi játék létezésbe fordult, az előadások hatása túlmutatott az adott estéken, a színházi bemutatóból „eseménnyé” vált.

A Mesterek és műhelyek-sorozat első kötete, a Szabadságszigetek közel 600 oldalon keresztül,a Stúdió K megszületésének pillanatától mutatja be Fodor Tamás és társai munkásságát, egészen 1978-ig.

Kiemelt kép: Fodor Tamás (fotó: Horváth Judit)