Bálint András április 26-án ünnepli 80. születésnapját, amelyről a Radnóti Színház, amelynek egykori igazgatója, jelenleg pedig társulati tagja különleges projekttel emlékezik meg: Szabad lebegés – Variáció Bálint András Szerb Antal estjére címmel teszik elérhetővé az eSzínházon a Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész legutóbbi, Szerb Antal verseit feldolgozó önálló estjét.

2021 őszén debütált Bálint András tizenkettedik önálló estje, amelynek a Keres Emil Próbaterem ad otthont. A Szerb Antal Száz verse című produkciót Deák Krisztina rendezte, mint ahogy a belőle készült filmet is, amely nem csupán egy színházi felvétel, hanem egy újragondolás a Radnóti idei bemutatóinak plakátját is tervező Hertelendi Amanda animációjával és Darvas Ferenc a filmhez készített zenejével ötvözve. A film kreatív koncepciójának kitalálásában nagy szerepe volt Bálint Dániel operatőrnek, Bálint András fiának.

Csodálatos személyiség volt. Bájos, csevegő, szellemes figura, aki a közép-európai polgári életszemléletet képviselte. Ezt szerettem volna megmutatni. Szerb Antal élete mentén beszélek a szerelemről, tanár-diák kapcsolatról, barátságról, műveltségről, Európáról, a zsidóságról, a katolicizmusról, halálról és a költészet hatalmáról” – fogalmaz Bálint András a magyar kulturális élet megkerülhetetlen alakjáról.

A Radnóti Színház és az eSzínház együttműködésében létrejött film kizárólag az eSzínház oldalán látható április 26. szerda 19 órától április 29. szombat éjfélig.  

Kiemelt kép: Bálint András (Fotó: Várady Nikolett)