Szeptember 20-án, az európai kultúra napján mutatja be a Független Színház Magyarország a Roma hősök – Öt európai dráma című könyv második részét. Az eseménynek a Goethe intézet ad otthont.

Európa legnagyobb etnikai kisebbségének kulturális gyökereit, színházi életét alig ismerjük, pedig alkotóik hosszú évtizedek óta jelen vannak számos országban. A Független Színház Magyarország ezen szeretne változtatni a Roma hősök – Öt európai dráma című sorozattal, melynek hamarosan megjelenő második kötetében öt különböző országból származó történet kapott helyet. A korábban megjelent monodráma válogatás után most többszereplős színműveken keresztül nyerhetünk betekintést a roma hősök életébe.

„A kötet darabjai az európai drámairodalom részei. A következő lépés az lehetne, hogy a roma drámaköteteket együttműködések kövessék: a roma alkotók megjelenjenek a mainstream színházi kiadványokban és színházakban. Ennek a válogatásnak az olvasásával és terjesztésével nemcsak nagyszerű műveket és új világokat ismerhetünk meg, de ezt a küzdelmet is támogathatjuk” – fogalmaz Herczog Noémi a kötet bevezetőjében.

A drámakötet öt európai roma alkotó munkáját tartalmazza: a Független Színház Magyarország Falunap című előadása a magyar vidék és a hátrányos helyzetű települések életébe, emberi sorsokba, nehézségekbe és a mindennapi boldogulásba nyújt betekintést. A Ki ölte meg Szomna Grancsát című színdarab egy fiatal cigánylány történetét meséli el, aki szeretett volna továbbtanulni, de szülei feleségnek szánták, így öngyilkos lett, csakhogy ne kelljen fiatalon férjhez mennie. A Kosovo mon Amour, az európai roma drámairodalom egyik legkiemelkedőbb alkotása, amely a koszovói háború történetét mutatja be. A cigányvajda című dráma a második világháború alatt elhunyt romáknak állít emléket, az emberek belső világát, a jó és a rossz erők küzdelmét mutatja be. Végezetül az Európai család egy karanténban ragadt roma család kihívásait, nehézségeit és konfliktusait állítja középpontba.

A kötet megjelenését a Goethe Intézet is támogatja.

Kiemelt kép: A Roma hősök – Öt európai dráma című kötet (Fotó: Független Színház Magyarország)