A Füge Produkció és a TÁP Színház ismét közös bemutatóra készül: Vinnai András legújabb komédiája, a Roletti szeptember 4-én lesz először látható a Jurányi Ház kamaratermében.

Az összetéveszthetetlen humoráról ismert alkotó ezúttal nem csak a darab szövegét jegyzi, rendezőként és sound-designerként álmodja színpadra csapatával a produkciót, amely egyértelműen  továbbviszi a kritikusok által is díjazott Utas és holdvilág unikális formanyelvét: olyan playbackszínházi előadás készül, amelynek már a próbafolyamata is komoly színészi tréninggel ér fel.

„Ezt úgy kell elképzelni, hogy jómagam elkészítem a jelenet hangsávját, majd a színészek eljátsszák, ami történik benne. Például, hogy egy képzeletbeli üvegfalat tapogatnak, vagy egy nem létező kötelet húznak” – fogalmaz a szerző, aki arra is kitért, hogy szó sincs arról, hogy pantomim előadás készülne. „A lényeg, hogy erőteljesen számítunk a nézők fantáziájának közreműködésére, mert a két színészen kívül minden más szereplőnek és eseménynek csupán a hangját lehet majd hallani” – foglalta össze.

Az alkotók a színész és a hang, a hangzó szöveg és a zeneileg kiemelt tudattalan tartalmak egymástól való elidegenítésével, egymással való viszonyba állításával vagy éppen összekomponálásával járják körül a férfibarátság témakörét. A merész vállalkozásban Vinnai András állandó partnerei, a korábbi Szputnyik Hajózási Társaság tagjai, Jankovics Péter és Szabó Zoltán vesznek részt.

Kiemelt kép: Szabó Zoltán és Jankovics Péter (Fotó: jegy.hu)