Több mint 10 év után ismét megjelenik magyarul a Láthatatlan, ezzel együtt pedig újabb kötettel bővül a 21. Század Kiadó Paul Auster-életműsorozata. 

A Láthatatlan az amerikai irodalom élő klasszikusának, Paul Austernek a tizenötödik regénye, amely eredetileg 2009-ben jelent meg (magyarul 2011-ben, az Európa Kiadó gondozásában, Pék Zoltán fordításában). A történet 1967-ben, New York City-ben veszi kezdetét: a húszéves Adam Walker költő szeretne lenni, jelenleg a Columbia Egyetemre jár. Ekkor találkozik a titokzatos francia Rudolf Bornnal, és annak csábos, hallgatag barátnőjével. Walker csakhamar egy perverz háromszögben találja magát. Amikor váratlanul történik valami erőszakos, Walker élete megváltozik.

A regény négy összekapcsolódó egységből áll: 1967 és 2007 között mozgunk az időben, a szerzőség, önazonosság és emlékezet árnyékos határvidékére vezető történet három elbeszélő szavaiból bontakozik ki. Egy távoli sziget a Karib-tengeren, Párizs, Brooklyn – a Láthatatlan tereit fiatalság, düh és túlfűtött szexualitás tölti be. Az olvasó pedig sokadjára győződhet meg arról, hogy Paul Auster korunk egyik leglátványosabb képzelőerővel megáldott tehetsége.

Paul Auster: Láthatlan (Fotó: 21. Század Kiadó)

A 21. Század Kiadó 2018-ban indította útjára Paul Auster-életműsorozatát, amelyben eddig olyan regények jelentek mint a New York-trilógia, a Brooklyni balgaságok, a Timbuktu, Az illuziók könyve, a Leviatán, A végső dolgok országában, Az orákulum éjszakája, a Mr. Vertigo, a Holdpalota, az Utazások a szkriptóriumban és A véletlen zenéje. A Láthatalanok, amelyről a Seattle Times úgy nyilatkozott, hogy „Auster még nem írt ennél jobbat”, a tizenkettedik kötet a sorozatban.

Kiemelt kép: Paul Auster (Fotó: Corbis)