Január 15-én mutatja be a Centrál Színház Sidney Lumet 1976-os, sokszorosan Oscar-nyertes filmje, a Network színpadi adaptációját. Mikor a megtépázott sikerű bemondónak felmondanak, élő adásban jelenti be, hogy öngyilkos lesz. Az előadásban – mely egyszerre mozi és színház – Alföldi Róbertet, Martinovics Dorinát, László Zsoltot, Fehér Tibort, valamint egy különleges szerepben Bodrogi Gyulát is láthatják majd a nézők. A hazai ősbemutatót Puskás Tamás rendezi.

Az 1976-os film elsőként szólt a televízió manipulatív hatalmáról: egy fiktív tévétársaság vezetői a nézettség érdekében a leggátlástalanabb eszközöktől sem riadnak vissza, miközben a valóság helyett csupán annak illúzióját közvetítik. Amikor huszonöt év után az alacsony nézettség miatt a csatorna kirúgja Howard Beale-t, az esti híradó bemondóját, ő végső kétségbeesésében közli, hogy élő adásban öngyilkos lesz. Sidney Lumet alkotását 1977-ben 10 kategóriában jelölték Oscar-díjra, és ebből négyet meg is kapott, köztük a legjobb eredeti forgatókönyvét (Paddy Chayefsky). Közel negyedszázaddal a premier után, 2000-ben a Networköt az amerikai filmes örökség részévé nyilvánították, az Amerikai Filmintézet (AFI) 2007-es listáján pedig minden idők 100 legjobb amerikai filmje között a 64. helyen szerepel. 2006-ban az Amerikai Forgatókönyvírók Szövetsége a forgatókönyvet minden idők 10 legjobb forgatókönyve közé választotta.

Az itthoni színházi ősbemutatón a főszerepet Alföldi Róbert játssza. „Csak egyfelé köteleződhetünk el, a másik ember felé. Nagyon boldog vagyok, hogy újra a Centrálban játszhatok és hogy énekelnem sem kell!” – nyilatkozta a Jászai Mari-díjas alkotó. Az előadás női főszereplője, Martinovics Dorina így fogalmazott a szerepe kapcsán: „Nagyon szeretek színházat csinálni és nagyon szeretek forgatni is. Diana, a sorsfordítóan ambiciózus producer szerepe a Centrál Színházban most egyszerre mindkettőt lehetővé teszi a számomra, two in one”.

A hazai ősbemutatót Puskás Tamás rendezi, aki kiemelte, hogy „a Network apokaliptikus szatíra a média pokoli hatalmáról. Pontos tükröt tart, mely mindazt a keserűséget, dühöt és fájdalmat mutatja, amit nap mint nap átélünk”. Az előadás mozgóképes világáért Gothár Márton felel, a díszlet- és jelmeztervező Pallós Nelli, az előadás zenéjét pedig Puskás Dávid szerezte.

Kiemelt kép: Martinovics Dorina, Alföldi Róbert és László Zsolt az előadás plakátján (Fotó: Sárosi Zoltán)