Október 20. és 22. között 18 helyszínen több, mint 30 programmal várja Veszprémben az érdeklődőket a Kávéházak Éjszakája. Az összművészeti kulturális fesztiválon színházi, irodalmi, zenés-irodalmi programok mellett work-shopok, kóstolók és gyerekprogramok is lesznek.

Veszprémben – a budapesti több éves sikert követően – tavaly indult útjára a Kávéházak Éjszakája. Idén a klasszikus, illetve klasszikus-kortárs irodalom köré szerveződtek a programok, így Udvaros Dorottya Ady és Pilinszky, Szervét Tibor Hamvas Béla szellemi utazásait megelevenítő önálló estjeit is láthatja a közönség. Nemes-Nagy Ágnes centenáriuma alkalmával Szabó T. Anna részvételével állítottak össze programot a szervezők. A veszprémi Kávéházak Éjszakáján debütál József Attila Szabad ötletek jegyzékéből írt előadói estje is, amelynek premierje a Fricska Szeparéban, főpróbája pedig a Hangvillában lesz a hétvégén. A fiatalabb korosztályra gondolva Prieger Zsolt (Anima Sound System) érkezik, de Hamvas Dub-techno koncert és buli is várja a kikapcsolódni vágyókat. A kortárs irodalom szerelmesei Szabó T. Anna és Dragomán György íróházaspár életébe, gondolataiba nyerhetek bepillantást a Fricskában és számos megzenésített kortárs vers-program várható a helyszíneken, mint például Lengyel Tamás és Csorba Lóci estje. A szervezők ígérete szerint a tavaly – betegség miatt – elhalasztott SAIID fellépést is pótolják a Papírkutyában.

Süveg Márk – Saiid (Fotó: Orsi András)

A zenei műfaj sokféleségét a helyszínek atmoszférájához igazították a szervezők, így Cseh Tamás megzenésített verseitől a blues-on át a latin ritmusokig a legkülönfélébb zenei stílusok adják a hátteret egy jó beszélgetéshez a helyszíneken. Szombaton a családoknak is készülnek kulturális programmal, ahol a legkisebbeket várják: az irodalmi programoktól a családi süti és marcipán készítésen át a kerámiabögre formázásig számos program közül válogathatnak a gyerekek. Idén is lesz – az egykori és mai kávéházakat lajstromba vevő – kávéháztörténeti séta. „Rendezvényünkkel azt szeretnénk megmutatni, hogy az összefogás ereje, a kávéházasok egy rendezvényen való megmutatkozása még inkább láthatóvá teszi azt a sokféleséget, melyet a magyar tradicionálisan erős “kávéházi kultúra” jelent. A kávéházi körülmények közé szervezett programok pedig lehetőséget teremtenek az irodalom, a zene átélésére barátaink, szeretteink társaságában” – fogalmazott Serfőző Krisztina, az esemény főszervezője.

A programok egy része regisztrációhoz kötött – tekintettel arra, hogy a helyszínek befogadóképessége korlátos, és a helyfoglalás érkezési sorrendben történik –, a kiválasztott programra érdemes időben érkezni, illetve a helyszínen érdeklődni a várható telítettségről. Amennyiben az adott műsor teltházas, a széles kínálat és a helyek közelsége lehetőséget nyújt más eseményen való részvételre. A részletes program a Kávéházak Éjszakája oldalán olvasható.

Kiemelt kép: Szabó T. Anna (Fotó: Emmer László)