A június 22. és 25. között Nagymaroson 10. alkalommal megrendezésre kerülő VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó színvonalas cseh, szlovák és lengyel színházi produkcióival részese lesz a 10. Színházi Olimpiának, emellett igazi zenei csemegével is készülnek a szervezők: Analog Balaton, Bagossy Brothers Company, Belga, Beton.Hofi, Blahalouisiana, Carson Coma, Csaknekedkislány, Dzsúdló, Halott Pénz, Elefánt, valamint a holland elektronikus funk-soul produkció, a Kraak & Smaak is érkezik a Dunakanyarba.

A Feledi János-Oláh Dezső Vibratone Quartet Esszencia című előadása a modern jazz és a modern tánc fúziója, amely egyben tisztelgés a 20. század meghatározó zenei nagysága, Bartók Béla előtt. Ezt követi másnap az Olomouci Morva Színház Vérnász című szürreális táncelőadása (koreográfus: Alena Pešková). Visszatérőként köszönthetjük a világhírű lengyel Song of the Goat társulatot, akik ezúttal egy különleges rock-operát hoznak: Szophoklész Antigonéját a zene, a szavak, a kortárs tánc és a mozgás eszközeivel értelmezik újra Grzegorz Bral rendezésében. A zárónapon a Kassai Állami Színház unikális táncszínházi előadása, a Milada Horáková lesz látható Ondrej Šoth rendezésében. A több műfajt ötvöző történelmi időutazás középpontjában a ma nemzeti hősként tisztelt Horáková története áll, akit igazságtalanul elítéltek és kivégeztek az 50-es évek kommunista Csehszlovákiájának egyik legnagyobb koncepciós perében.

A délutáni színházi előadásokon túl, szintén a 10. Színházi Olimpia keretében világklasszis utcaszínházi produkciók lesznek megtekinthetőek 23 órától az esti nagykoncertek után. Elsőként a lengyel KTO Színház előadását láthatja majd a közönség: Jerzy Zoń látványos utcaszínházi előadása egy reményekkel és félelmekkel teli gyermekkor elvarázsolt világába repíti a nézőt, amelyet a rendező saját élete, valamint Gabriel García Márquez, Hugo Claus és Emil Zegadłowicz munkái ihlettek. Akrobaták és óriásbábok a tűz birodalmában – a cseh V.O.S.A. Színház Exp(O)edíció című produkcióban élő zene kíséretében kelnek életre a tárgyak, megidézve a múlt és jövő képeit. A színház, a cirkusz és a folklór egyedülálló ötvözeteként Szlovákia első kortárs cirkuszi produkciója, a Younák is látható lesz Nagymaroson. A szlovák, cseh, osztrák és spanyol artistákból és előadókból verbuvált nemzetközi csapatot egy spanyol-argentin rendező, Adrián Schvarzstein vezeti. Június 25-én a lembergi Voszkreszennij Akadémiai Színház Ukrajna Sevcsenko Testamentum című produkciója mutatkozik be: a Jaroszlav Fedorisin rendezte látványos utcaszínházi előadás Ukrajna történelmét meséli el Tarasz Sevcsenko – író, költő, festő, politikai fogoly, az ukrán nemzet szellemi vezetője – sorsának prizmáján keresztül.

A Blahalouisiana tagjai (Fotó: Városmajori Szabadtéri Színpad)

Zenei téren sem lehet okunk a panaszra: a világszínpadokat, köztük a Glastonbury, vagy a Coachella fesztiválokat is megjárt holland szuperprodukció, a Kraak & Smaak június 24-én érkezik a Dunakanyarba. Az Oscar de Jong, Mark Kneppers és Wim Plug alkotta trió, a bájos énekesnővel Berenice-szel és az energiabomba MC Seb-bel kiegészülve már többször bizonyított, teltházas klubkoncerteken és fesztiválokon repítette katarzis felé a magyar közönséget. Az élő acid-jazz kiválóságai ezúttal a Csaknekedkislány, az Analog Balaton és a Halott Pénz koncertjét követően fognak táncba hívni. Szintén óriási érdeklődés övezi a Beton.Hofi, a Dzsúdló, valamint a Belga fellépéseit, a srácok június 23-án fognak színpadra lépni, míg a szintén közönségkedvenc, a VéNégyre már szinte hazajáró Carson Coma a nyitónapon örvendezteti meg a fesztiválozókat. A 10 éve alakult és rendkívül népszerű Elefánt koncertje betegség miatt elmaradt a 2022-es fesztiválon, akkor az utolsó pillanatban a Blahalouisiana ugrott be helyettük, akik 2023-ban visszatérnek, de ezúttal közkívánatra a nagyszínpadon kapnak helyet. A zárónapon felvonultatott zenei palettán olyan izgalmas, új színek is szerepelnek, mint a The Black Circle Orchestra, valamint érkezik a Bagossy Brothers Company.

További információk a VénNégy Fesztivál oldalon érhetőek el.

Kiemelt kép: Feledi Project: Esszencia (Fotó: jegy.hu)