Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Humen Fesztivált Budapesten. A fesztivál 2016-ban indult, addig be nem mutatott LMBTQ tematikájú filmhéttel a Művész Moziban, mára viszont egy összművészeti, kulturális programsorozattá nőtte ki magát. A rendezvényt szeptember 7-24. között tartják, célja pedig, hogy minél több embernek, sokféle nézőpontból megmutassák az LMBTQ közösség sokszínű világát. A Művész és a Corvin moziban filmvetítéseket tartanak, látható lesz például a Mindenki Jamie-ről beszél című zenés film, aminek hazai bemutatója egybeesik a világpremierrel. A tánc műfaja iránt kíváncsiak is megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő darabokat, hiszen a Frenák Társulat, a HodWorks és a Tünet Együttes darabjaira is válthatnak jegyeket. Budapest egykori meleg éjszakai életének ikonikus szereplőit és fülledt helyszíneit retrospektív fotókiállítása idézi meg, de a mediterrán gasztrokalandokra vágyók is találnak fogukra való programot,  hiszen a szervezők izgalmas spanyol gin-, valamint borkóstolással is készülnek.

A színházi és kortárstánc előadások kedvelőinek ajánlatos a Trafó oldalán nézelődni a programok után. Szeptember 7-én és 8-án mutatják be a Hodworks legújabb előadását, az Amber-t. Hód Adrienn együttesének hat táncosa (Garai Júlia, Molnár Csaba, Oláh Balázs, Rónai Attila, Simet Jessica, Varga Csaba) a darabban párokat alkotnak és semmi, illetve senki másra nem figyelnek, csak egymásra, sőt gyakran saját magukat is elveszítik partnerük mozdulataiban. A 2007 óta hazai és nemzetközi kortárstánc színtéren is aktív együttes finom humorral oldja fel a vaskos tabutémákat, a rájuk jellemző szabad radikális testkutatással és progresszivitással.

Jelenet a Hodworks Amber című produkciójából (fotó: Humen Fesztivál)

Szeptember 17-én és 18-án Frenák Társulat ikonikus előadása, az InTime lesz porondon. Frenák Pál táncosai mindennapos ellentmondásokat és a belőlük kialakuló feszültségeket jelenítik meg a színpadon: a magányt és az együttlétet, a fájdalmat és az örömet, a férfi és női szerepeket, a személyességet és tárgyiasultságot. A budapesti magyar-francia társulat több mint 30 éves múltra tekint vissza, egyedülálló táncnyelvvel dolgoznak: applikálják a mimikát és a jelnyelvet, valamint olyan társműfajokat is beemelnek, mint a színház, cirkusz, divat, kortárs divat és zene.

Szeptember 22-én és 23-án a Tünet Együttes Afterparty (egy fiktív törzs fiktív rituáléja) című produkciója lesz látható. A csapat az új előadás kapcsán az emberi hang és mozdulat kapcsolatát kutatta: meddig tágítható az a határ, amit még zeneként tudunk befogadni, létrehozható-e olyan mű, amely táncelőadásként és zeneműként is értelmezhető. Előadásaikban egyszerre van jelen szöveg, zene, mozgás, vizualitás és más különleges technikai megoldások. A társulat 2002 óta működik, vezetőjük Szabó Réka, aki maga is táncos, emellett rendező, koreográfus és matematikus is.

Colin Firth és Stanley Tucci a Szupernóva, című filmben (fotó: Humen Fesztivál)

Az idei Humen Fesztiválon nyolc olyan filmet mutatnak be, amelyek itthon még nem voltak láthatóak szélesvásznon. A műfaji repertoár igen sokféle: vígjáték, road movie, musical és dokumentumfilm is műsorra kerül. A filmvetítések sorát a Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével készült Szupernóva nyitja, a Művész Moziban pedig a Kóser csók című, „politikailag nem teljesen korrekt” vígjátékot, Tove Jansson életrajzi filmjét, a Tove-t, valamint a Férfi válaszokkal című road movie-t láthatja a közönség.

Szeptember 22-én borkostóló lesz a TOBE Galériában, ahol a Kék Melleken Túl Standovár Júlia képzőművész első kiállítását is meg nézhetjük. Szeptember 24-én, a Béterv Lakásétteremben pedig a hispán sonkafajták, tapasok és különböző ginek megkóstolásával kerülhetünk közelebb a spanyol gasztronómiához.

A fesztivál programjáról bővebben a Humen Fesztivál honlapján olvashatunk.

Kiemelt kép: Jelenet a Mindenki Jamie-ről beszél című zenés filmből (fotó: Humen Fesztivál)