Június 30-án debütál Blaskó Borbála koreográfus-rendező új produkciója, a Caryl Churchill Az iglic című műve alapján készülő fizikai színházi dráma főszereplői Simkó Katalin, Sipos Vera és Stork Natasa. Az adaptációt Cseh Dávid jegyzi dramaturgként, melynek címe “figyelőket”, “leskelődőket” jelent magyarul, és egyben szójáték a német “Hexe”, azaz “boszorkány” szóval is.

A rendezőnő előadásában olykor nyersen és groteszkül fogalmaz a jó és a rossz természetéről és arról, hogy cselekedeteinket gyakran olyan vágyaink és elfojtásaink hajtják, amelyekről nem is tudunk. A darab középpontjában álló iglic valójában tudatalatti vágyaink megtestesülése, aki bár teljesíti minden kívánságunkat, nagy árat kér cserébe. Amikor pedig két fiatal nő, Lily és Josie kerül a bűvkörébe, mindent megtesz, hogy megszerezze előbbi hamarosan születendő gyermekét. 

A három főszereplő mellett a darabban felbukkanó mitikus lényeket, mesebeli szörnyeket és rémalakokat Könczei Villő és Szabó Áron mellett a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium volt és jelenlegi diákjai (Birta Márton, Gulyás Ádám, Hus Laura, Juhász Kitti, Magyar Veronika, Somlyai Kata, Szeredás Kristóf, Ódor Gergő és Varga Bendegúz) táncolják majd. Az előadást nem hagyományos hangszereken játszott élőzene kíséri, ezt Pallagi Ákos szerzi és adja elő. Sipos Orsolya tervezi a produkcióban használt maszkokat, míg a díszletért Lokodi Aletta, a jelmezekért pedig Fekete Mónika felel. A Hesszelők szürreális és abszurd látványvilágának létrehozásában a résztvevő diákok is segítenek majd. 

A 70 perces előadást 16 éven felüliek számára ajánlják. A produkció a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett és támogatott Staféta program keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma további támogatásával kiegészülve valósult meg. 

Kiemelt kép: Blaskó Borbála (Fotó: Dömölky Dániel)