November 8-án 21 óra 5 perctől egy régi-új produkciót láthatunk az M5 csatornán. A 2017-ben bemutatott Bánk bán előadás idén marciusban az Erkel Színház nagyszínpadán volt megtekinthető, és előreláthatóan 2021 tavaszán újra műsorra kerül.

Az eredeti Bánk bán opera története egészen 1844-ig nyúlik vissza, amikor Erkel Ferenc elkezdett foglalkozni Katona József sokat támadott drámájával, mint lehetséges operatémával. A történelem hosszúra nyújtotta a komponálás idejét: előbb a szabadságharc, majd az azt követő diktatúra cenzúrája miatt egészen 1861. március 9-ig kellett várnia a közönségnek, mire a mű teljes egészében megszólalhatott az akkori Nemzeti Színházban.

Az Opera új produkciójának különlegessége, hogy a történetvezetése és hangszerelése a lehető legközelebb áll Katona József eredeti gondolataihoz. Szövege és zenei anyaga a mű ős- és baritonváltozatát használja fel, valamint nem kell nélkülöznünk a nagyária „Hazám, hazám…” kezdősorral örökzölddé vált szövegét sem.

A Vidnyánszky Attila rendezésében látható darabban a főszereplők: Kovácsházi István, Gál Erika, Káldi Kiss András, Rőser Orsolya Hajnalka, Szappanos Tibor, Busa Tamás, Kelemen Zoltán, Geiger Lajos és Rezsnyák Róbert.

Kiemelt kép: Részlet a Bánk bán előadásból (Fotó: Magyar Állami Operaház)