Nemzeti összetartozás – ez a címe annak a kisfilmnek, amit az idei ARTSTART4U Mesterkurzuson forgattak a Molnár Levente által vezetett egyesületek (Művészeti Alap Értetek; Class Értékeink Egyesület) a Vámszer Géza Művészeti Népiskolával közösen. A Bethlen Gábor Alapból megvalósult koncertfilm a Hazulról Hazaiaknak koncert online változata, amely idén a járványügyi intézkedések miatt nem tudott megvalósulni.

A Nemzeti összetartozás koncertfilm közreműködői azok a fiatalok, akik a felvételeket megelőzően 10 napon át vettek részt a mesterkurzus óráin. A program alatt kiemelten foglalkoztak a nagy magyar zeneszerzők (Bartók, Kodály és Liszt) alkotásaival, valamint a komolyzene számos kiemelkedő alakjának művei is felcsendültek zongorán, fuvolán és hegedűn, de természetesen dalok, operaáriák is megtalálhatók az „online hangverseny” műsorában „Nagyon örülök, hogy idén is meg tudtuk szervezni a kurzust, különösen nagy szüksége volt erre a fiataloknak, akik hosszú ideig csak webkamerán vagy telefonon keresztül tudtak zenetanáraikkal értekezni. Biztosan senkinek sem könnyű, de zenét tanulni személyes találkozás nélkül különösen nehéz. A Nemzeti összetartozás koncertfilm egyszerre igyekszik pótolni a Hazulról Hazaiaknak Gálakoncertet, és a mesterkurzust lezáró vizsgakoncertet. Hiszünk abban, hogy a gyakorlati élmények sokat lendítenek a tehetségeken, most egy forgatás folyamatát is megtapasztalhatták. Csodálatos, hogy 100 év elteltével, ebben az évben is magyar szívvel muzsikálhattak tehetségeink. Ahol magyar kultúra van, ott magyarság is van. Az eredménnyel pedig egyszerre adhatunk nekik és a közönségnek is némi lelki táplálékot ezekben a nem mindennapi időkben.” – nyilatkozta Molnár Levente, Liszt-díjas operaénekes, az egyesületek elnöke.

A felvételeket a Gyimesi Skanzen és Panzióban készítették, így a zene mellett a nézők az erdélyi tájak szépségében is gyönyörködhetnek.

Kiemelt kép: Molnár Levente operaénekes a Bánk bán sajtótájékoztatóján (fotó: Nász Nikolett)