A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ekkor tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén.

A nemzeti kultúra mindenkinek mást jelent, ez az évforduló azonban alkalmat ad arra, hogy ezen a napon még több figyelmet fordítsunk évezredes hagyományainkra, a gyökereinkre, a nemzeti tudatunk erősítésére, hogy felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi kincseinket. Több mint 1000 év magyar örökségének felfedezése áll előttünk, mely időszak emlékeiben megtalálhatjuk a választ arra, mit jelent számunkra a korábbi korok meghatározó alakjainak évszázadokkal, vagy csak évtizedekkel korábban örökül hagyott üzenete. E célból, kulturális értékeinket hangsúlyozva több erdélyi teátrum is magyar drámák színpadra alkalmazásával készül.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata ünnepi műsorával Weöres Sándorra is emlékezik: a Bolero című előadásban a költő életművéből válogatott versekkel idézik meg a jelent, a múltat és válaszolnak a jövőre. Az Aradi Kamaraszínházban pénteken két előadáson is látható lesz a marosvásárhelyi Yorick Stúdió vendégjátéka: Kocsis István A tér című monodrámája Sebestyén Aba előadásában, amely Bolyai János matematikus hitéről, gyötrelméről és szerelmeiről szól.

Farkas Árpád (Fotó: Tamási Áron Színház)

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Füst Milán Boldogtalanok című alkotását mutatja be, a Csíki Játékszín pedig egész napos programkínálattal ünnepli a magyar kultúra napját, melynek során délelőtt 11 órától a helyi művészeti iskola alsós diákjai betekinthetnek a februárban debütáló A kék csodatorta című zenés mesejáték nyílt próbájába Visky Andrej rendező vezetésével, ezt követően délután felolvasószínházi előadásként Péter Bea Búcsújárás című drámájának első felvonását, majd Eisemann Mihály és Szilágyi László Én és a kisöcsém című operettjét láthatja a közönség.

A Hargita Megyei Kulturális Központ főszervezésében három helyszínen, Gyimesközéplokon, Csíkszépvízen és Csíkszeredában viszi színre Márdirosz Ágnes, a Csíki Játékszín művésze a Szép Fehér Annácska című balladajátékot, míg Kolozsváron a Puck Bábszínház társulata online közvetítésben adja elő a városhoz kötődő kortárs költők gyermekverseit, amely az intézmény Facebook-oldalán követhető.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Farkas Árpád kortárs író, költő, műfordító munkássága előtt tiszteleg a magyar kultúra napján. A Kossuth-díjas író verseiből és prózai műveiből álló, Meg kellene bolondulni című produkció online premierje 19 órától ingyenesen nézhető a színház közösségi médiafelületén. Az előadás elkészítésében, bemutatásában a társulat színészei mellett Bogdán Zsolt kolozsvári színművész és előadóművész is szerepet vállalt.

Kiemelt kép: a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Bolero c. próbája (Fotó: Bereczky Sándor)