A magyar Országgyűlés a történelmi Magyarország területét szétdaraboló és a magyar nemzet harmadát idegen államok fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátum 100. évfordulójára emlékezve a 2020-as évet a Nemzeti összetartozás évévé nyilvánította, és kitért arra is, hogy az örökségvédelem napjainkban még fontosabbá vált, mint valaha. Erre reagálva Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója útjára indította az Összetartozunk című programsorozatot, amely során az operett, mint a legnépszerűbb hungarikum hivatott kulturális hidat képezni az anyaország és elcsatolt területei között.

A 2020-ra tervezett határon túli turné sajnos a világjárvány kitörése miatt eddig nem valósulhatott meg, márciusban azonban végre útjára indul: március 28-án 19 órától a marosvásárhelyi Sport Csarnokban, március 30-án 19 órai kezdettel pedig a sepsiszentgyörgyi Sport Arénában várják az érdeklődőket. Az est folyamán a magyar operettirodalom legnépszerűbb szerzőinek, mint például Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Huszka Jenő, Kacsóh Pongrácz örökzöldjei (Te rongyos élet, Odette belépője, Szép vagy Erdély ország, Szép város Kolozsvár, Szív duett, Vágyom egy nő után, Bordal, Mi kell a férfiaknak?, Szép a huszár, Hej, cigány) csendülnek fel a Budapesti Operettszínház szólistái: Fischl Mónika, Kiss Diána, Dancs Annamari, Oszvald Marika, Dolhai Attila, Vadász Zsolt, Peller Károly és Laki Péter előadásában. Közreműködik a Budapesti Operettszínház Énekkara, Balettkara, valamint Zenekara. Vezényel: Pfeiffer Gyula, a gála rendezője: Bori Tamás.

Az esemény társszervezői, partnerei a Marosvásárhelyért Egyesület (Vásárhelyi Forgatag) és a Kónya Ádám Művelődési Ház (Sepsiszentgyörgy), valamint a Marosvásárhelyi Önkormányzat, Soós Zoltán polgármester, Nagy Éva kabinetvezető, illetve Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád és Vargha Fruzsina alpolgármester.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Budapesti Operettszínház gálájáról (fotó: Budapesti Operettszínház)