Illusztris társasághoz csatlakozott hazánk egyik legismertebb és legtehetségesebb operatőre, Erdély Mátyás, ugyanis a tagjai közé választotta őt az Amerikai Filmoperatőrök Szövetsége (ASC). Erdély ezzel olyan világhírű filmesek társaságába került, mint Roger Deakins, Hoyte van Hoytema, Emmanuel Lubezki, valamint a magyarok közül Rév Marcell, Koltai Lajos és Szalay Attila (de halálukig tagok voltak Kovács László és Zsigmond Vilmos is, utóbbi tiszteletére jött létre a szegedi Zsigmond Vilmos Filmfesztivál). 

Erdély Mátyást az ASC hivatalos honlapján részletesen is bemutatják. A Kossuth-díjas operatőr a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult, majd az American Film Institute Conservatoryben folytatta a munkálatait. Kezdetben kísérleti és rövidfilmeket készített, majd Hajdu Szabolcs filmjein dolgozott, majd 2004-ben megismerkedett Nemes Jeles Lászlóval, és évekkel később közösen készítették az Oscar-díjas Saul fiát, amely emellett elnyerte a Cannes-i fesztivál nagydíját és a Golden Globe-díjat is a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Szintén Nemes Jelessel együtt hozta tető alá a Napszálltát, amely versenyzett a velencei filmfesztiválon és elnyerte a FIPRESCI-díjat is. 

De nemcsak magyar alkotások munkálataiból vette ki a részét: a 2020-as A fészekben Jude Law-t és Carrie Coont fényképezhette, Garth Davis 2023-as filmjének, a Saoirse Ronan és Paul Mescal főszereplésével készült Foe operatőre szintén ő volt, amiképpen a Zac Efron, Jeremy Allen White és Harris Dickinson nevével fémjelzett Vaskaromé is. Jelenleg ismét Nemes Jeles Lászlóval dolgozik együtt, az Árva című projekt Budapesten és környékén forog, a történet pedig 1957 tavaszán játszódik

Szívből gratulálunk az Amerikai Filmoperatőrök Szövetségéhez való csatlakozáshoz!

Kiemelt kép: Erdély Mátyás (Fotó: Kallos Bea)