Ma ünnepli 60. születésnapját Epres Attila Jászai Mari-díjas színművész, szinkronizáló színész.

Epres Attila 1963. június 26-án látta meg a napvilágot Kaposváron. Balatonbogláron járt iskolába, és már a középiskolai tanulmányai alatt belekóstolt a színház világába, ugyanis amatőr színjátszó volt a soproni FINTOR színpad tagjaként. 1981-ben aztán jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1986-ban végzett Szinetár Miklós osztályában. Kaszkadőr akart lenni, de Bodrogyi Gyula rábeszélte, hogy csatlakozzon inkább a Vidám Színpadhoz, majd 1987 és 1991 között az egri Gárdonyi Géza Színház színészeként folytatta. 1991 és 1993 között a kecskeméti Katona József Színházhoz szegődött, amit a szolnoki Szigligeti Színház (1993-1995), a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház (1995-1998), ismét a kecskeméti Katona József Színház (1998-2003), a Vígszínház (2003-2011) és az Örkény István Színház (2011-2021) követett, de számos más teátrumban is játszott az évtizedek során, többek között Székesfehérváron, Miskolcon, Győrben, a Kőszegi Várszínházban, a Radnóti Színházban, a Játékszínben és a József Attila Színházban is. 2005 óta az Aase-díj kuratóriumának a tagja. 

Epres Attila Az Öreghíd alatt című előadásban (fotó: Kőszegi Várszínház)

Színházi repertoárja meglehetősen változatos, a legnagyobb szerzők klasszikusaiban (mint Schillertől a Haramiák, Shakespeare-től a Szentivánéji álom vagy Molnár Ferenctől a Liliom) és modern darabjaiban (például Martin McDonagh Vaknyugatja vagy éppen Spiró György Vircsaftja) egyaránt feltűnt. A közönség olyan darabokban találkozhat vele jelenleg, mint a Mezítláb a parkban (Belvárosi színház), a Szívhang (Rózsavölgyi Szalon) és a Még egy kört mindenkinek, ami az Orlai Produkciós Iroda egyik új darabja lesz. 

Eddigi pályafutása során láthattuk játékfilmekben (Szerelem első vérig, Szabadság – Különjárat, Brazilok), tévéfilmekben (Ábel a rengetegben, Szemben a Lánchíd oroszlánja) és sorozatokban (Linda, Szomszédok, Aranyélet, Csak színház és semmi, Mellékhatás), de az igazi varázslat az, amit a hangjával művel. Az egyik legfoglalkoztatottabb és legprofibb szinkronizáló színészünk, akinek orgánuma olyan hollywoodi színészekével forrt össze, mint Gary Oldman, Mark Strong, Ed Harris, Jason Statham és Tim Roth. Legismertebb szerepei között tartjuk számon James Gordont (Batman-filmek), Lee Christmast (A feláldozhatók-filmek), a Halált (Family Guy), Ser Jorah Mormontot (Trónok harca), Les Grossmant (Trópusi vihar), Merlint (Kingsman-filmek), Wayne-t (Hotel Transylvania-filmek) és Dwalint (A hobbit-trilógia). Készít hangoskönyveket is, Stephen Kingtől, Márai Sándortól és Kaffka Margittól is olvasott már fel. 

Epres Attila a Szinkronünnep és Díjátadó Gálán (Fotó: Gordon Eszter)

1981-ben Kazinczy-díjjal, 2000-ben Radó-díjjal, 2002-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki. 2005-ben az Ajtay Andor-emlékdíjat, egy évvel később pedig az Arlecchino-díjat ítélték neki oda, majd 2008-ban a Ruttkai Éva-emlékdíjat, 2009-ben a Story Ötcsillag-díjat, 2010-ben pedig a Harsányi Zsolt-díjat érdemelte ki. 2011-ben megkapta az Örkény Színház Pártoló Tagsági díját is. Isten éltesse még sokáig! 

Kiemelt kép: Epres Attila (Fotó: Örkény Színház)