Rendkívüli műsorváltozást jelentett be az M5, a Duna World, a Bartók és a Kossuth Rádió is: a tegnap elhunyt Eötvös Péterre emlékeznek műveivel, koncertekkel és portréműsorokkal.

Az M5 vasárnap 17 óra 45 perctől a 2000-ben készült Talentum című portréfilmet vetítette, a Duna World pedig 19 órától Eötvös Péter, Baráti Kristóf és a Concerto Budapest 2022-es koncertfelvételét tűzte műsorára. Ma folytatódik a Szent István-renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, az egyik legismertebb magyar operaszerző előtti tisztelgés.

Az M5 hétfő este 21 óra 35 perctől Eötvös Péter és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar 2021-ben rögzített koncertje látható. Kedden este 9 órától ugyancsak a közmédia kulturális csatornáján látható a Macskajáték. Az Örkény István azonos című kisregénye alapján Makk Károly rendezésében 1974-ben készült magyar filmdráma zeneszerzője Eötvös Péter volt.

A Bartók Rádió hétfőn több műsorában, így a Muzsikáló reggelben és a Muzsikáló délutánban is megemlékezik Eötvös Péterről. A csatorna délelőtti Arckép című műsorában egy 2019-ben a Kossuth-díjas zeneszerzővel készült portréinterjú lesz hallható, és ugyanezt a beszélgetést délután a Kalendáriumban műsorára tűzi a Kossuth Rádió is.

A Bartók Rádió hétfőn 22 órától rendkívüli műsort szentel az elmúlt évtizedekben a legnagyobb európai és amerikai operaházaknak dolgozó zeneszerzőnek, felidézve a világ több neves akadémiájának professzoraként tevékenykedő, Európa legjelentősebb zenekarait dirigáló karmester alakját, és szinte példátlanul gazdag pályáját.

Kiemelt kép: Eötvös Péter (Fotó: Csibi Szilvia)